Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto powiedział, że pasztet musi być mięsny? Nic bardziej mylnego! Poza mięsnymi mamy przecież pasztety warzywne, rybne, serowe i jak widać fasolowe :) Ten jest z aromatycznymi grzybami, doprawiony dobrze pieprzem i czosnkiem. Idealnym dodatkiem do pasztetu są sosy, np. żurawinowy czy chrzanowy. Pasuje również ogórek kiszony czy papryka marynowana. Jednym słowem ten pasztet jest pyszny, serdecznie polecam!
dwa głębokie garnki, patelnia, dwie keksówki o wym. 23x10 cm
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 97433
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1925
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5762
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5766
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 97433
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1925
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5762
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5766
Składniki
Fasolę i grzyby namoczyć dzień wcześniej na noc, oczywiście w osobnych naczyniach.
Następnego dnia grzyby przecedzić zachowując wywar, wypłukać na sitku, wywar przecedzić przez gazę, ponownie zalać grzyby i gotować do miękkości ok. godziny.
Z fasoli odlać wodę, zalać świeżą i gotować, dodając po pół godzinie marchew, pietruszkę i gotować dalej do miękkości, po czym odcedzić i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać umyte i pokrojone w ćwiartki pieczarki, smażyć do odparowania wody z pieczarek, dodać pod koniec masło.
Fasolę, warzywa, grzyby i pieczarki z cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Do masy dodać żółtka, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, słonecznik, sól, pieprz i ewentualnie łyżkę maggi, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i jeszcze raz delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych tłuszczem o wym.23x10 cm i piec w piekarniku ( góra-dół )godzinę w temperaturze 200 °C