Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet z fasoli i pieczarek

Pasztet z fasoli i pieczarek

Autor:

Przepisów i artykułów: 946 Ocena: 24970

Dodano:

Odsłon: 15078

Propozycja na pasztet w wydaniu wege na bazie fasoli i warzyw z dodatkiem aromatycznych ziół i pieczarek. Pasztet doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem, plastrem pomidora lub z kiszonym ogórkiem :)

Składniki

  • 2 szklanki fasoli Piękny Jaś
  • 3 korzenie pietruszki
  • 1/3 selera
  • 2 marchewki
  • 2 białe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g pieczarek
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
  • sól
  • jajko (opcjonalne)
  • olej rzepakowy
  • kasza manna (do obsypania blaszki)
  • przyprawa do rosołu np. piramidka smaku
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fasolę moczymy w wodzie przez około 12 godzin. Najlepiej zalać ją zimną wodą i zostawić na noc.

    Gdy fasola odpowiednio się namoczy, odlewamy wodę, dodajemy świeżej i gotujemy do miękkości z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Na 10 minut przed końcem gotowania, dosalamy wodę.

  2. Płatki owsiane zalewamy wodą i odstawiamy je do napęcznienia.

  3. Seler, marchewki i pietruszki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie wraz z przyprawą do zupy/ rosołu. Ugotowane warzywa odcedzamy.

  4. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy ją na 3 łyżkach oleju rzepakowego.

  5. Następnie obrane i pokrojone pieczarki, dodajemy do cebulki i dusimy wszystko przez chwilę.

  6. Do pieczarek i cebuli dodajemy tymianek, majeranek oraz przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Wszystko dusimy jeszcze przez chwilę.

  7. Ugotowaną fasolę i warzywa, namoczone płatki owsiane oraz zawartość patelni (cebulkę z pieczarkami), przekładamy do naczynia, dodajemy gałkę muszkatołową i wszystko miksujemy za pomocą blendera. Całość doprawiamy solą i dość obficie pieprzem*.

    * do masy możemy dodać 1-2 jajka, jeśli chcemy aby pasztet był bardziej zwarty.

  8. Blaszkę smarujemy olejem, obsypujemy kaszą manną i wykładamy masę pasztetową.

    Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 50 -55 minut*.

    * jeśli pasztet zacznie się wcześniej przypiekać, możemy przykryć go folią aluminiową.

  9. Pasztet wyciągamy z blaszki po całkowitym ostygnięciu.

  10. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 16 stycznia 2015 Lubię takie dietetyczne wersje pasztetu. Ciekawy przepis. Zabieram do wypróbowania wkrótce :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 14 stycznia 2015 Dziękuję Wam bardzo za miłe komentarze :) Pozdrawiam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 13 stycznia 2015 Przepis zabieram, bo jest super. Wypróbuję na bank :))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna116 12 stycznia 2015 Taki pasztet z pewnością jest pyszny :-).

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń