Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy pasztet zawsze jest mile widziany na świątecznym stole. Ten pasztet z mięsa indyczego jest kremowy i pyszny.
wraz z wiosną przychodzi ochota na lżejsze, pełne warzyw dania tak przyrządzo...
Odsłon: 68
Ciasto przygotujesz z kilku składników. Szybkie o smaku raffaello.
Odsłon: 167
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 157
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 87
wraz z wiosną przychodzi ochota na lżejsze, pełne warzyw dania tak przyrządzo...
Odsłon: 68
Ciasto przygotujesz z kilku składników. Szybkie o smaku raffaello.
Odsłon: 167
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 157
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 87
Składniki
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w duże kawałki. Zrumienić na oleju z każdej strony. Cebule obrać, przekroić na pół włożyć do mięsa, dodać przyprawy, suszone jabłko, zalać winem i gorącą wodą, żeby mięso było na 2/3 przykryte płynem. Dusić na małym ogniu, aż będzie miękkie (ok godziny). Wątróbkę oczyścić z błon, dodać do mięsa, dusić jeszcze 20 minut.
Mięso i cebulę wyjąć z sosu, ostudzić. Kajzerkę pokroić i namoczyć w sosie z mięsa. Wszystko zmielić 2 razy. Masę mięsną doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, wlać brandy, dodać jajka i wymieszać na jednolitą masę. Do wyrobionej masy można dodać żurawinę lub posiekane orzechy, jeśli lubicie pasztety z dodatkami.
Formę (u mnie 25x10cm) posmarować olejem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 170stC. Po upieczeniu pasztet wyjąć z piekarnika, pozostawić w foremce do wystudzenia. Gdy pasztet wystygnie i stężeje, wyjąć z foremki. Przechowywać w lodówce. Smacznego!