Do góry

Przekąski Przepis na:

pasztet z kaczki

Przepis dnia 2020-10-28
pasztet z kaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 138 Ocena: 978

Dodano:

Odsłon: 320

jest czasochłonny ale wart zachodu

Składniki

  • kaczka - 1 o wadze około 2kg
  • wątróbka drobiowa - 250 g
  • marchewka - 1 duża
  • cebula - 2 szt
  • masło - 1 łyżka
  • korzeń pietruszki - 1 szt
  • seler - kawałek korzenia
  • gałka muszkatołowa - pół łyżeczki
  • majeranek - 1 łyżka
  • ziele angielskie mielone - 1 łyżeczka
  • liście laurowe - 3-4 szt
  • sól, pieprz
  • jajka - 3 szt
  • tarta bułka - 4 łyżki
  • dodatkowo - masło i tarta bułka (do wysmarowania i wysypania formy)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
pasztet z kaczki

Przygotowanie

  1. Kaczkę podzielić na porcje, zalać wodą (tylko żeby przykryła mięso), doprowadzić do wrzenia. Zebrać szumy, dodać marchewkę, seler, pietruszkę i jedną cebulę. Wrzucić liście laurowe, lekko osolić, gotować na niewielkim ogniu przez około 1,5 godziny, do miękkości mięsa.

  2. Drugą cebulę pokroić w piórka, usmażyć na maśle z wątróbką.

  3. Ugotowane mięso oddzielić od kości i razem z wątróbką przemielić trzy razy w maszynce (można dodać warzywa z rosołu).




  4. Do mięsnej masy wbić jajka, wsypać bułkę tartą i przyprawy. Z bulionu zebrać tłuszcz, dodać do mięsa. Wyrobić wszystko dokładnie, podlewając wywarem (około 1 szklanka).

  5. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy. Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń