Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet z królika

Pasztet z królika

Autor:

Przepisów i artykułów: 516 Ocena: 10168

Dodano:

Odsłon: 4032

Siekany pasztet zapiekany w cieście.

Składniki

  • Podroby i gorsze elementy z królika (pozostałości z duszenia)
  • Cebula
  • Jajo kurze
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • ziemniaki z obiadu/ lub bułka tarta
  • ciasto filo lub francuskie
  • Rozmaryn
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zawsze gdy się przygotowuje królika, duszonego czy pieczonego zostają podroby i gorsze kawałki.
    Proponuję zrobić z nich wykwintny pasztet.

    Mięso posiekałam, dodałam usmażoną cebulę i pozostałość ziemniaków z obiadu. Można użyć bułki tartej lub kaszy manny.
    dodałam jeszcze sól i pieprz i jajo i wymieszałam pasztet.

  2. Naczynie do zapiekania posmarowałam olejem. Ułożyłam w nim plastry ciasta filo i wyłożyłam masę pasztetową. Dodałam jeszcze gałązkę rozmarynu- doda pięknego aromatu.
    Pasztet zapiekałam 30 minut w 180 stopniach.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (31)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 10 kwietnia Ale fajnie wygląda. No i smak pewnie też fajny :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 kwietnia Tydzień królika u Ciebie, jak widzę :D
Takiego z ciastem, jeszcze nie próbowaliśmy, bo, jak kiedyś Tobie pisałem, ojciec robił, teraz rzadziej, ale czasem też robi takie pyszne pasztety, że zawsze mówimy, żeby więcej ich było. U nas, to raz-dwa i nie ma dwóch foremek hehe.
Muszę go kiedyś namówić, do zrobienia kolejnego, a my już ciasto dodamy ;)
Musi fajnie chrupać, mniam, mniam :)
Odpowiedzi: 15 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

slodkisentyment 10 kwietnia To brzmi bajecznie, wygląda obłędnie. Uwielbiam Twoje pomysły :) Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń