Do góry

Przekąski Przepis na:

pełnoziarniste kapuśniaczki

pełnoziarniste kapuśniaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 202 Ocena: 3388

Dodano:

Odsłon: 516

Zawsze pojawiają się u nas na wigilijnym stole. Pyszny dodatek do świątecznego czerwonego barszczu. Świetnie sprawdzą się również na domowych imprezach. Są fantastyczne, bardzo smaczne i je się jednego za drugim, przez co są nieco zdradliwe… :)

Składniki

  • ciasto:
  • 250 g maki pszennej pełnoziarnistej
  • Pol paczuszki suchych drożdży
  • Pol szklanki cieplej wody , 1-2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki cukru
  • farsz
  • kapusta kiszona, pieczarki, cebulka
  • sól, pieprz, przecier pomidorowy
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Farsz: Pieczarki można pokroić na kawałki a można zetrzeć na tarce, kapustę odsączyć i pokroić na mniejsze kawałeczki, cebulkę pokroić w kostkę. Pieczarki z cebulką podduszamy na patelni. Gdy już są gotowe wyłączamy grzanie, dodajemy kapustę, sól, pieprz, i mieszamy. Można dodać odrobinę przecieru pomidorowego.

  2. Ciasto: Wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto. Można odłożyć aby urosło a można od razu wałkować. Stolnicę lekko podsypujemy mąką, ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy lekko przecierem pomidorowym i nakładamy połowę farszu. Zawijamy ciasno w roladę i kroimy na kawałki. Z druga częścią robimy to samo. Pieczemy w 180 st ok 20 min do zrumienienia. Wyszło tyle ile na zdjęciu na blaszce. Najlepiej smakują z kubkiem barszczyku. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

luw78 16 stycznia 2018 Wyglądają kusząco - no i narobiłaś mi na nie smaku :)))))))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń