Do góry

Przekąski Przepis na:

Pełnoziarniste wrapy naleśnikowe z groszkiem i tuńczykiem

Pełnoziarniste wrapy naleśnikowe z groszkiem i tuńczykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 964 Ocena: 26129

Dodano:

Odsłon: 3968

Propozycja na pożywne wrapy naleśnikowe wykonane z mąki owsianej oraz pełnoziarnistej, wypełnione farszem z tuńczyka i zielonego groszku z dodatkiem sałaty lodowej i sosu czosnkowego z parmezanem. Wrapy będą idealną przekąską energetyczną, spokojnie też mogą posłużyć jako główny posiłek. To taka mała wariacja, która zrodziła się w trakcie czyszczenia kuchennych zapasów :)

Składniki

  • CIASTO NALEŚNIKOWE
  • 1/3 szklanki mąki owsianej
  • 2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki wody mineralnej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta cukru
  • sól do smaku
  • SOS CZOSNKOWY Z PARMEZANEM
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 3 - 4 łyżki majonezu (light)
  • 3 łyżeczki startego parmezanu
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sok z cytryny (ok. 1 łyżeczka)
  • świeżo mielony pieprz
  • sól i cukier (do smaku)
  • DODATKI
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 puszka zielonego groszku (sweet)
  • liście sałaty lodowej
  • sos Jalapeno (opcjonalnie)
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pełnoziarniste wrapy naleśnikowe z groszkiem i tuńczykiem

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy mąkę owsianą* i pełnoziarnistą, dodajemy ciepłe, ale nie gorące mleko, wodę mineralną, dobrej jakości olej rzepakowy, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz cukrem i dokładnie mieszamy. Ciasto odstawiamy na chwilę, aby mogło "popracować".

    * Mąkę owsianą uzyskamy poprzez zmielenie płatków owsianych w młynku do kawy

  2. Porcję masy wylewamy na patelnię wysmarowaną delikatnie olejem (przed pierwszą partią smażenia) i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.

  3. Następnie przygotowujemy sos czosnkowy, który będzie podstawą farszu oraz smakowym dodatkiem do naleśnika. Jogurt naturalny mieszamy z delikatnym majonezem, dodajemy sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, starty parmezan i dokładnie mieszamy. Sos doprawiamy solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem.

  4. Groszek i tuńczyka odsączamy z zalewy i mieszamy z 4 łyżkami wcześniej przygotowanego sosu.

    *wybierzmy tuńczyka w kawałkach w sosie własnym oraz dobrej jakości, słodki groszek konserwowy.

  5. Naleśniki smarujemy sosem, układamy liść sałaty, a na nim farsz z tuńczyka oraz groszku i zawijamy. Dla wzbogacenia smaku możemy dodać sos Jalapeño oraz warzywa tj. pomidor czy papryka.

  6. Pełnoziarniste wrapy smakują świetnie w ciepłym naleśniku, ale także w zimnym (taki zapakowany w folię aluminiową możemy zabrać do pracy jako drugie śniadanie).

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń