Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta pieczeń drobiowa to danie, które zawiera wszystko, co najlepsze – delikatne mięso z kurczaka, chrupiącą paprykę, słodką kukurydzę i łączący całość żółty ser. Świetnie smakuje na ciepło, prosto z piekarnika, ale sprawdzi się także na zimno – jako dodatek do kanapki lub elegancka przystawka na świątecznym stole. Przygotowanie jest proste, a efekt gwarantuje pochwały od młodszych i starszych domowników.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2484
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 84
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 172
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 741
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2484
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 84
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 172
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 741
Składniki
Mięso z kurczaka ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego lub w bulionie. Możesz także użyć mięsa z rosołu. Ugotowanego kurczaka oddziel od kości i obierz ze skóry. Dzięki wykorzystaniu mięsa z piersi i ud kurczaka, uzyskasz bardziej złożony smak. Mięso pokrój w kostkę lub rozdziel na mniejsze fragmenty. Paprykę oczyść z błonek i gniazd nasiennych, po czym pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z puszki.
W misce wymieszaj roztrzepane lub lekko ubite jajka ze śmietaną i mąką. Dopraw solą, czarnym pieprzem i ewentualnie suszonymi ziołami. Dodaj starty na tarce ser, wymieszaj, a na koniec dorzuć kawałki kurczaka, paprykę i kukurydzę. Wymieszaj do połączenia składników.
Przełóż powstałą masę do wąskiej foremki (ok. 10 x 28 cm) wysmarowanej masłem i wyrównaj powierzchnię. Przykryj arkuszem papieru do pieczenia, aby wierzch zbyt mocno się nie podpiekł. Wstaw pieczeń do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20-30 minut.
Gotowe danie wyjmij z piekarnika i odstaw do (lekkiego) ostudzenia. Pieczeń drobiową możesz podawać na ciepło lub na zimno. Udekoruj natką pietruszki. Przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.