Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta pieczeń drobiowa to danie, które zawiera wszystko, co najlepsze – delikatne mięso z kurczaka, chrupiącą paprykę, słodką kukurydzę i łączący całość żółty ser. Świetnie smakuje na ciepło, prosto z piekarnika, ale sprawdzi się także na zimno – jako dodatek do kanapki lub elegancka przystawka na świątecznym stole. Przygotowanie jest proste, a efekt gwarantuje pochwały od młodszych i starszych domowników.
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 278
To pyszny i bardzo prosty do wykonania makowiec. Bardzo lubię makowce, ale w...
Odsłon: 370
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 213
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 278
To pyszny i bardzo prosty do wykonania makowiec. Bardzo lubię makowce, ale w...
Odsłon: 370
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 213
Składniki
Mięso z kurczaka ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego lub w bulionie. Możesz także użyć mięsa z rosołu. Ugotowanego kurczaka oddziel od kości i obierz ze skóry. Dzięki wykorzystaniu mięsa z piersi i ud kurczaka, uzyskasz bardziej złożony smak. Mięso pokrój w kostkę lub rozdziel na mniejsze fragmenty. Paprykę oczyść z błonek i gniazd nasiennych, po czym pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z puszki.
W misce wymieszaj roztrzepane lub lekko ubite jajka ze śmietaną i mąką. Dopraw solą, czarnym pieprzem i ewentualnie suszonymi ziołami. Dodaj starty na tarce ser, wymieszaj, a na koniec dorzuć kawałki kurczaka, paprykę i kukurydzę. Wymieszaj do połączenia składników.
Przełóż powstałą masę do wąskiej foremki (ok. 10 x 28 cm) wysmarowanej masłem i wyrównaj powierzchnię. Przykryj arkuszem papieru do pieczenia, aby wierzch zbyt mocno się nie podpiekł. Wstaw pieczeń do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20-30 minut.
Gotowe danie wyjmij z piekarnika i odstaw do (lekkiego) ostudzenia. Pieczeń drobiową możesz podawać na ciepło lub na zimno. Udekoruj natką pietruszki. Przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.