Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś proste danie z włoskim rodowodem – pieczona ricotta, czyli po ichniemu ricotta al forno (z pieca). Genialne w swojej prostocie, łatwo ulega modyfikacjom. Bowiem pieczona ricotta może być podana na słono i na słodko, na ciepło i na zimno, jako przystawka, dodatek do sałatki, lunch, deser czy kolacja. Tu panuje pełna swoboda. Ach, ci Włosi to mają jednak genialne pomysły! Proste i zawsze smaczne, skuteczne, trafiające w punkt. Wspominałam już, że uwielbiam kuchnię włoską? Dziś proponuję ricottę pieczoną ze świeżymi ziołami z ogrodu i łąki - pyszne, niskokaloryczne danie, idealne na kolację lub lunch.
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 66
Polecam.
Odsłon: 958
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 288
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 66
Polecam.
Odsłon: 958
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 288
Składniki
Ricottę przełóż do sitka, wstaw do miski, nakryj i odstaw do lodówki na ok. 2 godziny, żeby odciekła z nadmiaru wilgoci. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Na zdjęciu można zobaczyć liście podagrycznika, które nie każdy zna, a które użyłam do przygotowania potrawy.
Białka jaj ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Świeże zioła opłucz w razie potrzeby (jeśli są świeże, młode i rosną w naprawdę czystym miejscu – nie musisz ich myć) i posiekaj drobno. Tym razem użyłam świeżego oregano, podagrycznika, krwawnika i pokrzywy, które wprost zarastają nam ogród.
Odsączoną ricottę rozgnieć widelcem, wymieszaj z przyprawami (sól, pieprz, gałka muszkatołowa) i poszatkowanymi ziołami.
Dodaj odrobinę oliwy, parmezan i pozostałe przyprawy, wymieszaj dokładnie i na koniec domieszaj delikatnie ubite białka. Próbuj podczas przyprawiania.
Formę do zapiekania o wymiarach 20 x 28 cm wysmaruj cienko masłem lub wyłóż papierem do pieczenia i przenieś do niej masę z ricotty. Najlepsza byłaby ceramiczna forma, ale można użyć dowolnej foremki żaroodpornej. Wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 30 minut, do momentu, aż masa się zetnie i bardzo lekko zrumieni albo dłużej, 60-70 minut – gdy powierzchnia i boki ricotty mocno zbrązowieją. Do wyboru, jak lubisz. Moja była pieczona pół godziny i wygląda tak:
Tak przygotowaną ricottę al forno można jeść na ciepło (wtedy jednak dość trudno się ją kroi, bo czasem trochę się kruszy) lub na zimno, pokrojoną w plasterki. Ja osobiście wolę, jak pieczona ricotta ostygnie, ma wtedy pełniejszy smak.
Podaję ją zawsze ze świeżą sałatą w pysznym włoskim sosie, czasem z dodatkiem świeżych lub suszonych pomidorów, ciabatty, oliwy i oliwek. To wspaniały, smaczny lunch lub wczesna kolacja – i jesteśmy w niebie.
Tym razem zjedliśmy jednak na ciepło, bo przy stole czekały prawdziwe głodomory. Ze świeżymi pomidorami bardzo nam smakowała!