Przekąski Przepis na:
Pieczone krokiety z pieczarkami


Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9191
Dodano: 03.12.2017
Odsłon: 11314
Składniki
- Naleśniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki wody gazowanej
- 2 szklanki mleka
- 5 jajek L
- 1/4 szklanki oleju
- szczypta soli
- ...
- Farsz:
- 2 kg pieczarek
- 3 duże cebule
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- sól do smaku
- olej
- ...
- Dodatkowo:
- 2-3 jajka
- bułka tarta
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy do dokładnego połączenia składników. Patelnię z nieprzywierającym dnem bardzo mocno rozgrzewamy, za pomocą chochelki wlewamy na nią ciasto. Smażymy z dwóch stron.
-
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na patelni. Dodajemy pieczarki starte na dużych oczkach tarki. Doprawiamy papryką, pieprzem i solą. Dusimy do odparowania wody, pieczarki powinny być suche.
-
Farsz nakładamy na środek naleśnika. Składamy najpierw boki a później górę i dół. Robimy tak z każdym naleśnikiem.
-
Tak przygotowane krokiety Maczamy w rozmąconym jajku, obtaczamy w bułce. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez około 20 minut do zarumienienia.
Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 03 grudnia 2017Zgłoś do usunięcia
Mmmmmm, teraz jeszcze kubek gorącego barszczyku i dwa na początek xDPóźniej można pomyśleć, co dalej ;)
PYCHA :D
1 Kto głosował? | Odpowiedz