Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone pierożki cebulowe z karmelizowanym wnętrzem są idealną propozycją na obiad, ale także na przekąskę do filmu lub meczu.
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 6232
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 29691
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 6232
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 29691
Składniki
Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę, cukier i sól. Smaż wszystko, mieszając od czasu do czasu, przez 30 minut, do skarmelizowania.
Zdejmij nadzienie z ognia i dopraw wszystkimi pozostałymi przyprawami. Wymieszaj i ostudź.
Przygotuj ciasto. W misce robota kuchennego wymieszaj mąkę, sól i cukier. Dodaj posiekane drobno masło i zapulsuj kilka razy do powstania konsystencji mokrego piasku.
W osobnej misce wymieszaj wodę, mleko i ocet. Dolej płyn do suchych składników i wymieszaj do momentu formowania się ciasta.
Przenieś ciasto na blat podsypany mąką i wyrabiaj je ręcznie przez ok. 10 minut. Przełóż je do miski, przykryj ręcznikiem i odstaw na 30 minut.
Przygotuj pierożki. Jajko do posmarowania ciasta rozbełtaj w miseczce.
Ciasto podziel na 12 równych części. Pracując na jednej porcji na raz, spłaszcz ciasto do uzyskania okręgu o średnicy ok. 10-12 cm.
Wewnątrz kółka umieść po 2-3 łyżki farszu. Zwilż brzegi za pomocą rozbełtanego jajka i zlep je, tworząc pieroga. Dociśnij krawędź widelcem.
Gotowe pierogi odkładaj na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem, pozostawiając ok. 3 cm odstępu między nimi. Posmaruj wierzch pierogów jajkiem i przekłuj je wykałaczką w kilku miejscach.
Wstaw pierożki do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 25-30 minut, do uzyskania złotego koloru.
Pieczone pierożki cebulowe wyjmij i pozostaw na 10 minut do ostygnięcia na kratce.