Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczone pierożki drożdżowe z kapustą i pieczarkami:

Pieczone pierożki drożdżowe z kapustą i pieczarkami:

Autor:

Przepisów i artykułów: 474 Ocena: 4382

Dodano:

Odsłon: 6279

Te pierożki błyskawicznie znikają z talerza. Podane z czerwonym barszczykiem smakują wybornie. Ciasto jest kruche i delikatne. Polecam.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 całe jajko + 1 do posmarowania pierożków
  • 3-4 łyżki oleju
  • kminek lub czarnuszka
  • Farsz:
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 1/2 kg pieczarek
  • (można dodać kawałek pieczeni lub wędliny(
  • 2 średnie cebule
  • olej do smażenia
  • świeżo zmielony pieprz
  • ewentualnie sól do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczone pierożki drożdżowe z kapustą i pieczarkami:

Przygotowanie




  1. Z drożdży, odrobiny cukru, kilku łyżek ciepłego mleka i 3-4 łyżek mąki przygotować rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia (trwa to około 5 minut).
    Do miski wsypać mąkę, wlać ciepłe mleko, wbić jajko i dodać wyrośnięte drożdże.Wyrobić elastyczne ciasto. Na koniec wlać olej i jeszcze chwilę wyrabiać.
    Przykryć ściereczką by ciasto wyrosło.



  2. Kapustę (jeśli bardzo kwaśna) wypłukać pod bieżącą wodą. Ugotować. Odsączyć i posiekać lub zmielić.
    Cebulę i pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.Dodać posiekaną kapustę i chwilę smażyć na wolnym ogniu aż płyn odparuje.
    Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą.Można po przestygnięciu wbić jedno jajko i dodać 1-2 łyżki tartej bułki by farsz lepiej się skleił.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Wykrawać dużą szklanką kółka i nadziewać pierożki. Każdy posmarować rozmąconym żółtkiem zmieszanym z 2 łyżkami mleka. Jeśli lubimy możemy posypać kminkiem lub czarnuszką.Odstawić jeszcze na 15 minut aby ładnie wyrosły.Piec 12-15 minut w tem. 200 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń