Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
mój debiut :)))
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10670
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 900
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9097
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10670
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 900
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9097
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
królika po porcjować (głowa, kręgosłup i ścinki mięsa można użyć do żurku lub na rosół). Mięso natrzeć solą i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, pieprzem i ziołami. W misce wymieszać olej z butelką wina, liściem laurowym, zielem angielskim, jałowcem, trochę soli i pieprzu (pamiętajmy że mięso jest już posolone). W misce układamy warstwę mięsa zalewamy marynatą kolejną warstwę mięsa i znowu zalewamy marynatą tak żeby całe mięso było przykryte marynatą. Odstawiamy na ok 12 godzin w chłodne miejsce.
Mięso wyjmujemy z marynaty i obsmażamy z obu stron na ostrym ogniu, żeby ścięło się białko i układamy na blaszce, na mięso kładziemy cebule pokrojoną w plasterki. Mięso podlewamy marynatą, Blachę przykrywamy szczelnie folia aluminiowa. Pieczemy w piekarniku ok. 1,3 godziny w 180 stopniach. Po tym czasie ściągamy folię aluminiową i przelewamy powstały sos do rondelka. Królika jeszcze wkładamy do piekarnika żeby się przyrumienił na ok 30-40 min.
Rondelek z sosem podgrzewamy dodajemy mąkę i mieszamy żeby nie powstały grudki, następnie dodajemy chrzan i doprawiamy do smaku. Gotowego królika polewamy sosem i podajemy z ziemniakami i buraczkami. Smacznego