Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi empanadas z dyni to wyjątkowa wersja klasycznego dania, która łączy tradycyjny polski smak z latynoamerykańską formą. Kremowy i wyrazisty farsz z dyni i sera pleśniowego zamknięty w delikatnym, pieczonym cieście to idealna propozycja na jesienny posiłek. Ten przepis udowadnia, że dynia to nie tylko składnik na zupę, ale także świetna baza do wielu innych, ciekawych dań.
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 30
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7769
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2794
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 30
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7769
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2794
Składniki
Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól i wymieszaj. Masło pokrój w kostkę i dodaj do mąki. Rozcieraj palcami lub siekaj nożem aż powstanie konsystencja grubych okruszków. Wbij jajko i żółtko. Stopniowo dolewaj wodę, zagniatając ciasto ręką. Powinno być elastyczne i miękkie, ale nie klejące. Uformuj kulę, przykryj i odstaw do lodówki na 20 minut.
W tym czasie zrób farsz. Obierz dynię, pokrój w kostkę i ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i dokładnie odparuj z nadmiaru wody.
Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj szczyptę imbiru i gałki muszkatołowej.
Ugotowaną dynię zmiksuj blenderem na gładkie purée. Dodaj podsmażoną cebulkę, pokruszony ser pleśniowy oraz jajko. Dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj na jednolitą masę. Posiekaj natkę pietruszki albo kolendrę i wmieszaj ją na koniec do farszu.
Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 mm, wycinaj krążki szklanką. Na środek nałóż łyżeczkę farszu, zlep dokładnie brzegi i układaj pierogi empanadas z dynią na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
Jajko rozkłóć w miseczce i posmaruj nim wierzch. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20-25 minut aż empanadas się zarumienią.