Do góry

Przekąski Przepis na:

Pierogi z makiem i skórką pomarańczową.

Pierogi z makiem i skórką pomarańczową.

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 595

Dodano:

Odsłon: 120

Pierogi z nadzieniem makowym polane sosem ze skórki pomarańczowej. Może to być danie wigilijne.

Składniki

  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • jajko - 1 sztuka
  • olej - 1 łyżeczka
  • ciepła woda - do połączenia ciasta
  • sól - 1 łyżeczka
  • masa makowa - 200g
  • skórka z pomarańczy - obrana z 1/2 owocu
  • masło - 2 łyżeczki
  • cukier - 3 łyżki
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Pierogi z makiem i skórką pomarańczową.

Przygotowanie

  1. - ciasto na pierogi wyrabiamy na stolnicy lub przy pomocy miksera z hakiem
    - mąkę łączymy z jajkiem i z olejem oraz wlewaną stopniowo wodą 9 ok. 1/4 szklanki)
    -wyrobione ciasto musi być elastyczne i niezbyt miękkie
    - ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 2 mm
    - szklanką wykrawamy krążki i nakładamy na nie farsz makowy wcześniej przygotowany według uznania ( może być gotowa masa makowa)
    - pierogi sklejamy i odkładamy na posypany mąką blat
    -gotujemy w lekko osolonej wodzie aż do ich wypłynięcia

  2. Przygotowanie sosu.

    - skórkę z połowy pomarańczy okrawamy z białej wewnętrznej części i kroimy na bardzo cienkie paski
    - w rondelku rozpuszczamy masło z 4 łyżkami wody i wrzucamy pokrojoną skórkę pomarańczową
    - sos gotujemy tak długo aż zgęstnieje a paski skórki staną się półprzezroczyste
    - sosem polewamy pierogi

    Podajemy na ciepło!

    SMACZNEGO !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń