Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierożki samosa to znana, indyjska przekąska z pikantnym nadzieniem ziemniaczano-groszkowym.
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 547
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 496
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 547
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 496
Składniki
Przygotuj farsz. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj je do miękkości. Rozdrobnij je, ale nie tłucz. Odłóż na bok do ostygnięcia.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj nasiona kminu, a gdy zaczną skwierczeć dodaj imbir i drobno posiekaną papryczkę chili. Smaż przez 30-60 sekund.
Dodaj groszek i kontynuuj smażenie przez 2 minuty, a następnie dołóż wszystkie pozostałe przyprawy i ziemniaki. Wymieszaj i smaż przez 2-3 minuty.
Wymieszaj z poszatkowanymi drobno liśćmi kolendry i sokiem z cytryny. Odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę, nasiona kminku, sól i olej. Rozcieraj mąkę palcami przez 3-4 minuty, by wchłonęła tłuszcz. Musi przypominać konsystencją bułkę tartą.
Dodawaj po trochę wody i mieszaj całość, by uzyskać lekko sztywne, elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na 25-30 minut.
Przygotuj pierożki. Ciasto delikatnie zagnieć i podziel na 10 porcji. Jednocześnie pracuj tylko na jednej części, trzymając pozostałe pod przykryciem.
Blat roboczy nasmaruj odrobiną oleju. Kulkę ciasta rozwałkuj na okrągły placek o średnicy 8-10 cm. Nałóż na środek 1/10 przygotowanego wcześniej farszu. Zamknij pierożka i zlep mocno brzegi. Możesz wykonać dekoracyjną falbankę. Gotowe pierogi odkładaj na bok i przykryj ściereczką, by nie wyschły.
W garnku rozgrzej olej na małym ogniu. Wrzucaj po kilka sztuk pierożków i smaż je przez 10-12 minut, do momentu aż skorupka stanie się twarda i złota.
Gotowe pierożki samosa przenoś na drucianą kratkę i pozostaw na kilka minut. Podawaj na ciepło.