Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo delikatna przekąska, która nie tylko dobrze smakuje, ale również atrakcyjnie wygląda :) Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Po obfitych daniach wigilijnych, drugiego dnia, będzie poezją dla żołądka
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 145
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 71
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 204
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 145
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 71
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 204
Składniki
Pierś podzielić na pół, usunąć ewentualne kostki i chrząstki. Dobrze wysuszyć ręcznikiem papierowym.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i obsmażyć krótko mięso z obu stron na rumiano.
Formę do pieczenia wysmarować masłem, przełożyć obsmażone mięso, posolić i popieprzyć, podlać gorącym bulionem, dodać zioła prowansalskie. Jeżeli nie mamy bulionu może być gorąca woda wymieszana z łyżką naturalnej jarzynki.
Odlewamy soki z owoców po 200 ml każdego. W sumie płynów ma być 500 ml ( bulion + soki)
Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200° ok. 30-45 minut w zależności od wagi mięsa, często i obficie polewając bulionem i sokami.
W tym czasie namoczyć żelatynę w dwóch łyżkach zimnej wody, odstawić.
Po upieczeniu wyciągamy mięso na półmisek i odstawiamy pod przykryciem do wystudzenia.
Jeżeli nie zużyliśmy całego soku podczas pieczenia to dodajemy resztę do gorącego ( ale nie wrzącego!) wywaru i rozpuszczamy w nim żelatynę dokładnie mieszając do rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Zimne mięso kroimy w grubsze plastry, układamy na półmisku obkładając owocami z puszki i zalewamy gęstniejącym wywarem. Odstawiamy w zimne miejsce do całkowitego zastygnięcia galaretki.
Przed podaniem skropić sokiem z cytryny i posypać natką pietruszki. Smacznego :)