Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piróg biłgorajski to pieczeń z kaszy gryczanej, białego sera i ziemniaków. Receptura jest rodem z Biłgoraja. Przepis na tę pieczeń dostałam od koleżanki z pracy, która własnie tam mieszka.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 3856
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29414
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 177
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18841
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 790
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 3856
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29414
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 177
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18841
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 790
Składniki
Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Kiedy już się ugotowały odlałam nadmiar wody z gotowania pozostawiając troszkę ponad poziom ziemniaków.
Wsypałam kaszę gryczaną suchą nie ugotowaną. Wymieszałam z gorącymi ziemniakami i stłukłam tłuczkiem. Przykryłam pokrywką i pozostawiłam tak do ostudzenia.
Kasza w połączeniu z gorącą wodą i ziemniakami napęczniała.
Kiedy już kasza i ziemniaki ostygły przełożyłam do dużej miski. Dodałam pokruszony ser biały, wbiłam jajka, wlałam śmietanę i wyrobiłam masę. Wlałam roztopione masło i mieszałam dalej. Kiedy grudki sera już się rozbiły w masie przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszka miała wymiary 24×35 cm. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 1 h 30 min.
Po upieczeniu odstawiłam do przestygnięcia.
Notatki: * piróg biłgorajski można jeść ze śmietaną * słoninkę trzeba stopić zanim doda się ją do masy * sera można dodać odrobinę więcej