Do góry

Przekąski Przepis na:

Piróg biłgorajski

Przepis dnia 2020-02-08
Piróg biłgorajski

Autor:

Przepisów i artykułów: 219 Ocena: 3687

Dodano:

Odsłon: 13264

Piróg biłgorajski to pieczeń z kaszy gryczanej, białego sera i ziemniaków. Receptura jest rodem z Biłgoraja. Przepis na tę pieczeń dostałam od koleżanki z pracy, która własnie tam mieszka.

Składniki

  • 60 dkg kaszy gryczanej
  • 70 dkg sera białego (nie mielonego)
  • 300 g śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 10 dkg masła lub słoniny
  • sól, pieprz czarny i ziołowy
  • 1 kg ziemniaków obranych
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Piróg biłgorajski

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Kiedy już się ugotowały odlałam nadmiar wody z gotowania pozostawiając troszkę ponad poziom ziemniaków.

  2. Wsypałam kaszę gryczaną suchą nie ugotowaną. Wymieszałam z gorącymi ziemniakami i stłukłam tłuczkiem. Przykryłam pokrywką i pozostawiłam tak do ostudzenia.

  3. Kasza w połączeniu z gorącą wodą i ziemniakami napęczniała.

  4. Kiedy już kasza i ziemniaki ostygły przełożyłam do dużej miski. Dodałam pokruszony ser biały, wbiłam jajka, wlałam śmietanę i wyrobiłam masę. Wlałam roztopione masło i mieszałam dalej. Kiedy grudki sera już się rozbiły w masie przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszka miała wymiary 24×35 cm. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 1 h 30 min.

  5. Po upieczeniu odstawiłam do przestygnięcia.

  6. Notatki:
    * piróg biłgorajski można jeść ze śmietaną
    * słoninkę trzeba stopić zanim doda się ją do masy
    * sera można dodać odrobinę więcej

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń