Do góry

Przekąski Przepis na:

Pizza

Pizza

Autor:

Przepisów i artykułów: 196 Ocena: 896

Dodano:

Odsłon: 155

Polecam przygotowanie pizzy. Ciasto zrobi każdy , nawet ten kto nigdy tego nie robił. Dodatki dodałam takie jakie lubią moi domownicy. Każdy może dodać, takie jakie lubi.

Składniki

  • Mąka tortowa - 250 g
  • Drożdże świeże 12 g
  • Woda - 150 ml
  • Cukier - 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • Szczypta soli
  • Passata pomidorowa - 1 szklanka
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
  • Pieczarki - 20 dag
  • Salami - 8 plastrów
  • Ser mozzarella - 20 dag
  • Bazylia - 1 łyżeczka
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pizza

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać łyżkę mąki i ciepłej wody trochę, tak aby po wymieszaniu , otrzymać konsystencję gęstej śmietany.

  2. Passatę wlać do małego garnka, dodać koncentrat, trochę pieprzu, szczyptę cukru.Gotować na wolnym ogniu, około 15 minut, doprawiając pod koniec bazylią.

  3. Pieczarki obrać, pokroić, podsmażyć.

  4. Gdy drożdże podrosną,dodać do uprzednio wymieszanej mąki ze szczyptą soli, oliwą i ciepłą wodą . Zagnieść ciasto.Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

  5. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.Blaszkę 35 x 37 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wklepać ciasto. Posmarować sosem pomidorowym.

  6. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach, posypać po cieście.

  7. Wyłożyć pieczarki.Na wierzch porwać nierównomiernie salami.

  8. Wstawić do piekarnika ,piec 17 - 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń