Do góry

Przekąski Przepis na:

Pizza chlebek

Pizza chlebek

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1326

Dodano:

Odsłon: 8432

A może tak chlebek pizza, dlaczego nie. Idealny do pracy, do szkoły, na piknik. można go jeść i na ciepło i na zimno. Można go podgrzać w mikrofali. Dodatki wedle uznania, co kto lubi i co w lodówce mamy.

Składniki

  • ciasto: 400 g mąki pszennej do pizzy 00
  • 1 szklanka wody letniej około
  • 2 dkg drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta cukru
  • olej do smażenia
  • farsz 40 dkg sera żółtego
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 cebula czerwona
  • 1 garść oliwek czarnych
  • przyprawa do pizzy
  • 100 g salami cienkie plastry
  • 2/3 szklanki sosu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • przyprawa do pizzy
  • tymianek świeży
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski przesiewam trzy łyżki mąki do pizzy, dodaję szczyptę cukru wody letniej tyle żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawiam przykryty w ciepłe miejsce na 30 minut do podwojenia objętości. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól rozpuszczoną w wodzie, wlewam wodę stopniowo łączę mikserem i obserwuję jaką konsystencję ma ciasto. Na końcu dodaję oliwę, przyprawę do pizzy i wyrabiam ciasto tak długo aż będzie elastyczne. Jak jest za rzadkie dosypuję mąki, jak jest za gęste dodaję wody. Ciasto posypuję mąką z wierzchu, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na półtorej godziny.


  2. Na stolnicy układam papier do pieczenia, smaruję go oliwą.Łatwiej wtedy zwiniemy roladę bo nie będzie się przyklejać do papieru. Rozciągam na papierze ciasto rękoma tworząc prostokąt o wymiarach 29* 50 cm.

    Ciasto smaruję sosem pomidorowym można też posmarować ketchupem.

  3. posypuję startym serem, układam plastry salami.

  4. Pieczarki pokroiłam drobno, i przesmażyłam na oliwie, posoliłam doprawiłam pieprzem, tymiankiem, odstawiłam do przestudzenia. Wyłożyłam na salami, dodałam pokrojoną drobno cebule czerwoną, oliwki pokrojone, posypałam przyprawą do pizzy. Roladę zwijam od krótszego boku. Nakłuwam w kilku miejscach patyczkiem.

  5. Wkładam razem z papierem do formy o wymiarach 30*11 cm i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 250 stopni, po czym zmniejszam na temp 220 stopni i piekę 15 minut, a potem zmniejszam na temp 180 stopni i piekę jeszcze 30 minut. Pizzę dobrze jest piec zawiniętą papierem, a pod koniec papier można podnieść.Podaję jeszcze ciepłą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 21 stycznia 2018 Takiej wersji, to jeszcze nie robiliśmy :)
Super przepis, kilka kropel oliwy i niebo xD

Będę musiał moje L4 wykorzystać na zaskoczenie rodziny ;)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń