Do góry

Przekąski Przepis na:

Pizza na grubym spodzie

Pizza na grubym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2313 Ocena: 14561

Dodano:

Odsłon: 261

Tylko dwa składniki a efekt jest zaskakujący Jest smaczna i syta.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • Mąka pszenna 2 ½ szklanki
  • Drożdże 5 dag
  • Letnia woda 1 szklanka
  • Olej 1-2 łyżki
  • Sól 1 szczypta
  • Cukier 1 szczypta
  • Składniki na farsz:
  • Kiełbaski kornetki 1 opakowanie
  • Pieczarki świeże 20 dag
  • Oregano, bazylia, tymianek
  • Ser żółty 25 dag
  • Ketchup pikantny lub łagodny
5-6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:
    Mąkę wymieszać z solą, dodać olej. W letniej wodzie rozpuścić drożdże, cukier i odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut tak żeby drożdże zaczęły pracować. Gotowy rozczyn wlać do mąki, wyrobić ręką ciasto, ładnie uformować i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce na godzinę. Gdy ciasto podrośnie jeszcze raz wyrobić (gdy będzie za rzadkie dosypać mąki) i wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Pieczarki podsmażyć na tłuszczu z dodatkiem papryki słodkiej mielonej, soli i pieprzu do smaku. Ciasto posmarować ketchupem, wyłożyć pieczarki a na wierzch poukładać przekrojone na połówki kornetki i posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30-35 minut. Pizzę możemy podawać z ketchupem lub polaną sosem tatarskim.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń