Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza na spodzie z żytniego ciasta.
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9568
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3186
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6656
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9568
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3186
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6656
Składniki
Mąkę, drożdże i sól wymieszać.
Dodać olej oraz 0,75 szklanki ciepłej wody i drewnianą łyżką wyrabiać ciasto. Jeżeli jest za gęste, dodać jeszcze trochę ciepłej wody. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie, raczej klejące się.
Wyrobione ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozprowadzić na lekko natłuszczonej blaszce o wymiarach około 20x30 cm i odstawić do ponownego wyrośnięcia na czas przygotowywania pozostałych składników pizzy.
Cebulę obrać i pokroić na cienkie wiórki.
Mozzarellę pokroić na plastry.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Pomidory umyć i pokroić na połówki.
Pomidory suszone pokroić w paski.
Na cieście rozłożyć równomiernie wszystkie składniki oprócz rukoli.
Pizzę wstawić do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni Celsjusza i piec przez około 30-35 minut.
Upieczoną pizzę przed podaniem posypać świeżą rukolą.