Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia to bardzo wdzięczne warzywo. Możemy je dodać praktycznie do wszystkiego. Dzisiaj postanowiłam dodać ją do ciasta na pizzę. Trochę czasochłonna ale naprawdę warto. Pyszne ciasto o pięknym żółtym kolorze, ciągnące się serowe brzegi, no i fantastyczny środek. Pizza wyszła rewelacyjnie, znikła błyskawicznie:)
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21658
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 166
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21658
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 166
Składniki
sos: Cebule i paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy. Dodajemy pokrojone pomidory, pokrojony czosnek oraz liście bazylii . Wszytko dusimy na małym ogniu około 45 min, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy przyprawy. Jeśli wydaje nam się że sos będzie za rzadki to go redukujemy. Następnie przy pomocy blendera miksujemy na gładko. Gdy będziemy mieć już gładką konsystencję dodajemy ser i dokładnie mieszamy. dodatki: Fileta przyprawiamy solą, curry, czosnkiem zgniecionym przez praskę oraz oliwa, smażymy. Mozzarellę kroimy w plasterki. Pomidorki kroimy na pół. ciasto: Wszystkie suche składniki na ciasto mieszamy razem, dodajmy pure, olej, stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je dokładnie przez kilka minut ( ok.3-4). Gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 min. Gdy ciasto nam wyrośnie rozciągamy na blaszce tak aby ciasto wystawało poza nią około 2-3 cm. Na brzegach formy kładziemy trochę startego sera, następnie zamykamy go wystającą częścią ciasta. Tak przygotowany spód przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy jeszcze na 15-20 min. Po tym czasie środek pizzy smarujemy przygotowanym wcześniej sosem, układamy kawałki kurczaka, mozzarellę, pomidorki, posypujemy pestkami i resztą żółtego sera. Pieczemy w 225 stopniach przez około 15-20 min. Czas pieczenie musimy dostosować do swojego piekarnika. Smacznego!
Na brzegach formy kładziemy trochę startego sera, następnie zamykamy go wystającą częścią ciasta.
Smarujemy przygotowanym wcześniej sosem.
Smacznego :)