Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam bardzo smaczną pizzę z polędwicą, pieczarkami, papryką i cebulą.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 661
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 661
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Ciasto na pizze. składniki: 40 g świeżych drożdży lub 16 g suchych 4 szklanki mąki 6 łyżeczek cukru płaska łyżeczka soli 8 łyżek oleju 1 szklanka ciepłego mleka Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
Po godzinie wałkujemy placek dopasowany do wielkości formy.Ja użyłam formy o średnicy 25 cm, wyszły 3 placki. Placek z ciasta umieszczamy w formie. Smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem.
Układamy warstwę z wędliny.
Drugą warstwę układamy z cienkich plasterków pieczarek.
Kolejną warstwę układamy z cienkich plasterków papryk, żółtej i czerwonej.
Na warstwę z papryką układamy pokrojone na połówki kuleczki sera mozzarella. Posypujemy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem ziołowym i oregano.
Układamy warstwę z cienkich plasterków czerwonej cebuli.
Posypujemy zieleniną i startym żółtym serem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Smacznego !!!