Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny spód drożdżowy na pszennej mące zastąpiony został spodem z gotowanego kalafiora. To świetna i zdrowsza wersja tradycyjnej pizzy. Smakuje zupełnie inaczej, ale jest naprawdę pyszna.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8708
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7376
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5046
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1328076
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8708
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7376
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5046
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1328076
Składniki
Umyte różyczki kalafiora zmiksować w malakserze na konsystencję kaszy. Przesypać do garnka, zalać wodą i gotować ok. 10 minut. Odcedzić na sicie, przestudzić i przełożyć do ścierki lub gazy. Odcisnąć maksymalną ilość wody. Przełożyć do miski, dodać jajko, starty ser oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować za pomocą pędzelka niewielką ilością oleju. Rozłożyć masę z kalafiora formując równy okrąg o grubości ok. 1 cm.
Spód wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec ok. 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Składniki sosu połączyć. Na podpieczony spód posmarować sos, dodać mozzarellę, pokrojone oliwki, pokrojoną na pióra cebulę, połówki pomidorków, porwane kawałki szynki oraz grana padano. Posypać oregano. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze ok. 15 minut. Pizzę wyciągnąć, przestudzić i posypać rukolą oraz listkami bazylii.