Do góry

Przekąski Przepis na:

Pizza z szynką szwarcwaldzką i rukolą na kalafiorowym spodzie

Pizza z szynką szwarcwaldzką i rukolą na kalafiorowym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 166

Dodano:

Odsłon: 199

Tradycyjny spód drożdżowy na pszennej mące zastąpiony został spodem z gotowanego kalafiora. To świetna i zdrowsza wersja tradycyjnej pizzy. Smakuje zupełnie inaczej, ale jest naprawdę pyszna.

Składniki

  • Spód:
  • Kalafior 1 szt. ok. 500 g
  • Jajko 1 szt.
  • Ser Gouda 100 g
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki
  • Kurkuma 1/4 łyżeczki
  • Sos:
  • Ketchup 4 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
  • Oregano 1 łyżeczk
  • czosnek wyciśnięty 1 szt.
  • Oliwa z oliwek 1/2 łyżki
  • Dodatki:
  • Mozzarella 200 g
  • grana padano 2 łyżki
  • szynka szwarcwaldzka 4 plastry
  • Oliwki czarne 6 szt.
  • Pomidory koktajlowe 6 szt.
  • cebula czerwona 1 mała szt.
  • Rukola 1 garść
  • Bazylia świeża kilka liści
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pizza z szynką szwarcwaldzką i rukolą na kalafiorowym spodzie

Przygotowanie

  1. Umyte różyczki kalafiora zmiksować w malakserze na konsystencję kaszy. Przesypać do garnka, zalać wodą i gotować ok. 10 minut. Odcedzić na sicie, przestudzić i przełożyć do ścierki lub gazy. Odcisnąć maksymalną ilość wody. Przełożyć do miski, dodać jajko, starty ser oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować za pomocą pędzelka niewielką ilością oleju. Rozłożyć masę z kalafiora formując równy okrąg o grubości ok. 1 cm.

  2. Spód wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec ok. 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Składniki sosu połączyć. Na podpieczony spód posmarować sos, dodać mozzarellę, pokrojone oliwki, pokrojoną na pióra cebulę, połówki pomidorków, porwane kawałki szynki oraz grana padano. Posypać oregano. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze ok. 15 minut. Pizzę wyciągnąć, przestudzić i posypać rukolą oraz listkami bazylii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń