Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny spód drożdżowy na pszennej mące zastąpiony został spodem z gotowanego kalafiora. To świetna i zdrowsza wersja tradycyjnej pizzy. Smakuje zupełnie inaczej, ale jest naprawdę pyszna.
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 25
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 63
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 202
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 25
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 63
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 202
Składniki
Umyte różyczki kalafiora zmiksować w malakserze na konsystencję kaszy. Przesypać do garnka, zalać wodą i gotować ok. 10 minut. Odcedzić na sicie, przestudzić i przełożyć do ścierki lub gazy. Odcisnąć maksymalną ilość wody. Przełożyć do miski, dodać jajko, starty ser oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować za pomocą pędzelka niewielką ilością oleju. Rozłożyć masę z kalafiora formując równy okrąg o grubości ok. 1 cm.
Spód wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec ok. 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Składniki sosu połączyć. Na podpieczony spód posmarować sos, dodać mozzarellę, pokrojone oliwki, pokrojoną na pióra cebulę, połówki pomidorków, porwane kawałki szynki oraz grana padano. Posypać oregano. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze ok. 15 minut. Pizzę wyciągnąć, przestudzić i posypać rukolą oraz listkami bazylii.