Do góry

Przekąski Przepis na:

Pizzerinki

Pizzerinki

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 2242

Dodano:

Odsłon: 2903

Te malutkie pizze bez dodatku drożdży są szybkie w wykonaniu, pyszne i bardzo ładnie się prezentują. Świetnie smakują na ciepło i na zimno.

Składniki

  • - Na 16 sztuk
  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 2 szklanki
  • Mleko - 3/4 szklanki
  • Olej roślinny - 1/3 szklanki
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Oregano suszone - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Wierzch:
  • Pomidory podłużne - 2 sztuki
  • Ser feta - 150 g
  • Cebula czerwona - 1 mała sztuka
  • Keczup - 2 łyżki
  • Oregano suszone - 2 łyżeczki
  • Bazylia świeża - kilka liści
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wymieszać w misce mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą i oregano, a następnie dodać mleko oraz olej i dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitego ciasta.

  2. Formować z ciasta nieduże kulki, a następnie spłaszczyć je w dłoniach tworząc placuszki. Ułożyć pizzerinki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. Każdy placuszek posmarować keczupem i posypać oregano, a następnie ułożyć plasterek pomidora, trzy kostki sera feta i kilka piórek cebuli.

  4. Piec pizzerinki w temperaturze 180 st. C przez 20 minut, a po upieczeniu posypać posiekaną bazylią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń