Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i efektowne ślimaczki z ciasta francuskiego - idealna jako przekąska na imprezę lub prowiant na wycieczkę.
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 724
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 194
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 724
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 194
Składniki
Rozpoczynamy od sosu. Na łyżce oleju smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Powinna się tylko lekko zeszklić. Dodajemy passatę pomidorową, sól, pieprz i zioła. Smażymy bez przykrycia, często mieszając, aż sos będzie gęsty. Pieczarki. Można użyć pieczarek surowych lub, jak ja, smażonych z cebulą. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Smażymy razem na łyżeczce oleju, aż pieczarki będą miękkie, a z patelni wyparuje woda, która z nich wypłynęła.
Rozkładamy arkusz ciasta francuskiego. Smarujemy sosem, pozostawiamy tylko jeden krótszy bok bez sosu, aby łatwiej się kleił. Jeśli chcecie zrobić więcej, ale mniejszych ślimaczków, zostawcie nieposmarowany dłuższy bok. Na sosie układamy mortadelę, oliwki, suszone pomidory i jalapeno.
Całość posypujemy startym serem.
Ciasto zawijamy, w stronę "gołego" boku. Lekko dociskamy koniec, aby dobrze się przykleił. Rulon z ciasta kroimy ostrym nożem. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut.
Ślimaczki są pyszne na ciepło i zimno.