Do góry

Przekąski Przepis na:

Placki na kefirze.

Placki na kefirze.

Autor:

Przepisów i artykułów: 555 Ocena: 3199

Dodano:

Odsłon: 727

Dziś mam leniwy dzień nic mi się nie chce robić , posprzątałam, poprałam a na gotowanie nie mam sił jest tak duszno że nie ma czym oddychać. Tak więc dziś zrobiłam placki na kefirze z jabłuszkami takie 'Ala racuszki, wyszły bardzo smaczne i bardzo puchate.

Składniki

  • 4 jajka,
  • szczypta soli,
  • 6 łyżek cukru,
  • 3 szklanki mąki (szklanka pojemność 210 ml),
  • 2,5 szklanki kefiru naturalnego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 jabłko 200 g,
  • olej do smażenia.
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki na kefirze.

Przygotowanie

  1. Do miski wbić całe jajka, dodać szczyptę soli i cukier. Całość zmiksować na jednolitą masę do połączenia się jajek z cukrem.

  2. Jak już mamy zmiksowane jajka z cukrem wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz kefir i całość również zmiksować do połączenia się wszystkich składników ze sobą.

  3. Do zmiksowanej masy wkroić obrane jabłko w drobna kostkę ( waga jabłka jest podana po obraniu i wydrążeniu środka ). Całość wymieszać łyżką do połączenia się masy z jabłkami.

  4. Na patelnie wlać olej tak aby zakrył dno patelni rozgrzać go, nakładać po dwie łyżki ciasta z jabłkami i smażyć na małym ogniu z obu stron na rumiany kolor. Placki pięknie rosną lecz w czasie stygnięcia lekko opadają ale to w niczym nie przeszkadza. ( Nie dolewać oleju w czasie smażenia ).

  5. Usmażone placuszki ułożyć na talerzu. Nie wchłaniają zbyt dużo oleju. W czasie jedzenia nie jest wyczuwalny olej. Są fajne puchate choć w czasie gdy stygną lekko opadają ale to w niczym nie przeszkadza.

  6. Takie placuszki można podać z cukrem pudrem lub ulubionym sosem. Można je jeść na obiad lub jako przekąskę na kolację.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń