Do góry

Przekąski Przepis na:

Placki z cukini z mąką gryczaną i twarogiem

Placki z cukini z mąką gryczaną i twarogiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 270

Dodano:

Odsłon: 6191

Proste i smaczne placuszki. Cukinia jest w smaku neutralna i dobrze przyjmuje inne np. ostre przyprawy, zioła, czosnek. Ta wersja jest z twarogiem dodającym im kwaskowatego smaku i mąką gryczaną która posiada wiele wartości odżywczych i niski indeks glikemiczny. Porcja nie jest duża ale placuszki są syte ze względu na te składniki. Świetnie na ciepło ze śmietaną albo jogurtem, dobre są także na zimno.

Składniki

  • 300 g cukini
  • 100 g mąki gryczanej
  • 150 g sera twarogu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorem
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki z cukini z mąką gryczaną i twarogiem

Przygotowanie

  1. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach dodać zmielony twaróg mąkę, jajko i pokrojoną drobno cebulkę dymkę. Dodać sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszać. Na rozgrzany tłuszcz nakładać łyżką ciasto i formować placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń