Do góry

Przekąski Przepis na:

Placki ziemniaczane cebulowe

Placki ziemniaczane cebulowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 862 Ocena: 16497

Dodano:

Odsłon: 26405

Dla mnie placki ziemniaczane to kolejne pyszne danie naszej kuchni. Ulubiona wersja to placki z dodatkiem dużej ilości cebuli i koniecznie w towarzystwie szklanki zimnego mleka.

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 4 cebule
  • sól
  • pieprz
  • smalec do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki umyłem, obrałem a następnie starłem na drobnej tarce z 2 cebulami . Włożyłem na sito i lekko osączyłem. Dodałem mąkę ,jajka ,pokrojoną w piórka cebulę (pozostałą) oraz przyprawy. Dokładnie wymieszałem. Na dwóch patelniach rozgrzałem tłuszcz i nakładałem łyżką niewielkie proporcje ziemniaczanej masy. Smażyłem na silnym ogniu z obu stron na rumiano. Podawałem z zimnym mlekiem i ze śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

NewGalatea 27 lipca 2015 Mam nadzieję, że mleko to nie mleko od krowy, które jest przeznaczone dla cieląt ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń