Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co powiecie na ulepszoną wersję placków ziemniaczanych ? Z wierzchu super chrupiące, przecież nie zawsze musi być rosół w niedzielę choć wiem że to tradycja ale przecież nie będę wstawiała co niedzielę przepis na rosół, po za tym każdy umie rosół ugotować. Dlatego dziś podam wam moją ulepszoną wersję placków może ktoś się skusi na takie jedzonko.
Zapiekanka makaronowa z mięsem gyros, warzywami, brokułami i serem feta to wy...
Odsłon: 173
Polecam na kolację.
Odsłon: 252
Polecam. Sprawdziłam. To jest dobre. Syci i odżywia.
Odsłon: 1263
Jeśli szukasz dania, które łączy w sobie aromatyczne przyprawy, delikatne mię...
Odsłon: 4642
Zapiekanka makaronowa z mięsem gyros, warzywami, brokułami i serem feta to wy...
Odsłon: 173
Polecam na kolację.
Odsłon: 252
Polecam. Sprawdziłam. To jest dobre. Syci i odżywia.
Odsłon: 1263
Jeśli szukasz dania, które łączy w sobie aromatyczne przyprawy, delikatne mię...
Odsłon: 4642
Składniki
Ziemniaki obrać, umyć i odsączyć od wody najlepiej na durszlaku. Następnie zetrzeć je na tarce do ziemniaków lub maszynką ( ja jednak wolę ręcznie tarte ziemniaki na placki ).
Do startych ziemniaków dodać jajka, sól, pieprz, szczypior pokrojony drobno oraz ser starty na tarce jarzynowej. Całość dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.
Na patelnię wlać większą ilość oleju i go rozgrzać. Na rozgrzany olej nakładać po 2 łyżki ciasta ziemniaczanego, wyrównać go i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.
Usmażone placki ułożyć na talerzu. Placki nie wciągają dużo oleju.
Placki wyszły rewelacyjne z wierzchu mocno chrupiące. Podałam je z kwaśną śmietaną i cukrem bo tak lubimy najbardziej ale można podać z ulubionym sosem lub gulaszem kto z czym lubi.