Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie byłabym sobą gdybym nie wymyśliła czegoś nowego i smacznego na obiad, zostały mi ugotowane jajka na twardo do wczorajszej szczawiowej dlatego dziś dodałam je do masy ziemniaczanej i usmażyłam pyszne placuszki
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 234
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 756
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3606
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 744
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 234
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 756
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3606
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 744
Składniki
Przygotować ziemniaki waga podana przed obraniem, obrane umyć i przekroić wzdłuż na połowę, osuszyć na durszlaku do pozbycia się wody w której były płukane. Następnie wszystkie zetrzeć na tarce przystosowanej do tarcia ziemniaków ( zawsze trę ręcznie lepiej smakują ). Do startych ziemniaków dodać cebulę pokrojona w drobną kostkę, starte na tarce jarzynowej jajka ugotowane na twardo, całe surowe jajka, sól, pieprz może być naturalny oraz bułkę tartą w zależności od łyżki ponieważ nie wszystkie są jednakowe. Całość dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się w jedna całość, odstawić na pięć minut aby dodana bułka napęczniała
Jeśli masa wydaje się za rzadka można dodać jeszcze bułki tartej lub mąki ( ponieważ bardzo dużo zależy od gatunku ziemniaków ). Jak już masa odstała swój czas wtedy na patelnię wlać oleju aby zakryło dno patelni, rozgrzać go a następnie nakładać po dwie łyżki masy ziemniaczanej i na średnim ogniu dużego palnika smażyć z obu stron na złoty kolor ( broń boże nie dolewać oleju w trakcie smażenia ponieważ placki będą się rozwalać ). Usmażone placki układać na talerzu
Usmażone sycące placki podałam z cukrem oraz kwaśną śmietaną 18 % u nas tak jadamy obowiązkowo a jak jada się u was w waszych domach ? Takie placki mogą być również podane z ulubionym sosem. Polecam państwu usmażenie takich placków ziemniaczanych i podzielenie się ze mną opinią na ich temat