Do góry

Przekąski Przepis na:

Placki ziemniaczane z pieczarkami.

Placki ziemniaczane z pieczarkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 664 Ocena: 4135

Dodano:

Odsłon: 3820

Dziś międzynarodowy dzień bez mięsa, dlatego wymyśliłam sobie placki inne niż zawsze. Miałam pieczarki kupione dość dawno a żeby się nie zmarnowały wymyśliłam takie oto danie i nie żałuję bo połączenie ziemniaków z grzybami wyszło pyszne. Rodzinka bardzo się zajadała a do placków szklankę zimnego mleka dostała. Już wiecie że lubię eksperymentować w mojej kuchni. Polecam serdecznie ten przepis może się skusicie.

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 500 g pieczarek,
  • 2 jajka,
  • 1 średnia cebula,
  • 0,5 łyżki soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • olej do smażenia.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki ziemniaczane z pieczarkami.

Przygotowanie

  1. Pieczarki bez nóżek oczyścić i pokroić na mniejsze części. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć na rumiano następnie dodać przygotowane pieczarki posolić je trochę i dodać pieprz, smażyć tak długo aż wyparuje z pieczarek cała woda.

  2. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce do ziemniaków lub zmielić maszynką z tarką do ziemniaków. Do startych ziemniaków dodać ostudzone ziemniaki, jajka oraz sól według swego smaku, wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się ziemniaków startych z resztą.

  3. Następnie dodać mąkę i również wymieszać dokładnie do połączenia się składników.

  4. Na patelnię wlać ojej rozgrzać go i nakładać po 2 łyżki ciasta ziemniaczanego i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki ułożyć na talerzu, wyszło mi z tego przepisu 16 placków.

  5. Gotowe placki placki podałam z zimnym mlekiem oraz kleksem kwaśnej śmietany. Można również podawać z dowolnymi sosami lub gulaszem z mięsem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń