Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś międzynarodowy dzień bez mięsa, dlatego wymyśliłam sobie placki inne niż zawsze. Miałam pieczarki kupione dość dawno a żeby się nie zmarnowały wymyśliłam takie oto danie i nie żałuję bo połączenie ziemniaków z grzybami wyszło pyszne. Rodzinka bardzo się zajadała a do placków szklankę zimnego mleka dostała. Już wiecie że lubię eksperymentować w mojej kuchni. Polecam serdecznie ten przepis może się skusicie.
Smaczne danie :)
Odsłon: 566
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 925
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26114
Te bułeczki to poezja, rozpływają się w ustach. Robią się dosyć szybko, a sma...
Odsłon: 190
Smaczne danie :)
Odsłon: 566
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 925
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26114
Te bułeczki to poezja, rozpływają się w ustach. Robią się dosyć szybko, a sma...
Odsłon: 190
Składniki
Pieczarki bez nóżek oczyścić i pokroić na mniejsze części. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć na rumiano następnie dodać przygotowane pieczarki posolić je trochę i dodać pieprz, smażyć tak długo aż wyparuje z pieczarek cała woda.
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce do ziemniaków lub zmielić maszynką z tarką do ziemniaków. Do startych ziemniaków dodać ostudzone ziemniaki, jajka oraz sól według swego smaku, wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się ziemniaków startych z resztą.
Następnie dodać mąkę i również wymieszać dokładnie do połączenia się składników.
Na patelnię wlać ojej rozgrzać go i nakładać po 2 łyżki ciasta ziemniaczanego i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki ułożyć na talerzu, wyszło mi z tego przepisu 16 placków.
Gotowe placki placki podałam z zimnym mlekiem oraz kleksem kwaśnej śmietany. Można również podawać z dowolnymi sosami lub gulaszem z mięsem.