Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane zawsze cieszą się powodzeniem.
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Obrane, umyte ziemniaki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Przełożyć na sito żeby pozbyć się płynu, a następnie dobrze odcisnąć. Z naczynia wylać płyn, a skrobie pozostawić. Cebulę i kalarepkę zetrzeć też na tarce na drobnych oczkach. Dodać ziemniaki z sita i skrobię, która zebrała się na dnie naczynia po odciśnięciu ziemniaków. Dodać rozbełtane jajka, śmietanę, mąkę pszenną i kaszę mannę. Wszystko pomieszać. Dodać jeszcze pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku. Jeśli masa jest zbyt luźna, to dodać kaszy i mąki. Na patelni, na rozgrzanym oleju rzepakowym smażyć placki. Nakładać porcje masy na patelnię i delikatnie wyrównywać. Smażyć po obu stronach na złoty kolor. Podawać z kwaśną śmietaną. Smacznego