Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na szybką przekąskę, ciepłą kolację lub nawet śniadanie? Przygotuj pikantne placuszki kukurydziane, które zaskoczą Cię swoją chrupiącą skórką i intensywnym smakiem.
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2471
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 198
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 79
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6385
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 302
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2471
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 198
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 79
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6385
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 302
Składniki
Najpierw odsącz kukurydzę z zalewy. Jeśli chcesz mieć wyczuwalne ziarenka to zostaw ją w takiej samej formie. Jeśli nie, możesz krótko zblendować kukurydzę lub ją rozdrobnić widelcem czy też nożem.
W misce wymieszaj mąkę pszenną lub kukurydzianą, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy sypkie. Wymieszaj.
Dodaj jajka i ostrą pastę z papryki, jeśli chcesz. Połącz składniki energicznie z pomocą widelca lub szpatułki.
Na koniec dołóż kukurydzę i wymieszaj, delikatnie. Masa powinna być jednolita. Jeśli jest bardzo gęsta, możesz dodać łyżeczkę mleka lub wody.
Rozgrzej patelnię. Posmaruj ją olejem. Nakładaj łyżką placki, a następnie smaż przez maksymalnie dwie minuty z każdej strony. Powinny być lekko zarumienione.
Podawaj z sałatką, sosem czosnkowym albo podgrzaną bagietką.