Te placuszki to sprytny sposób na wykorzystanie farszu do pierogów ruskich. Bardzo dobrze komponują się ze świeżymi pomidorami.
Placuszki serowo-ziemniaczane
Składniki
- Ser biały 40 dag
- Ziemniaki 6 szt
- Jajko 1 szt
- Cebula 1 szt
- Czosnek 1 ząbek
- Bułka tarta 8 łyżek
- Mąka pszenna 1 łyżka
- Kurkuma 1/2 łyżeczki
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
Składniki
- Ser biały 40 dag
- Ziemniaki 6 szt
- Jajko 1 szt
- Cebula 1 szt
- Czosnek 1 ząbek
- Bułka tarta 8 łyżek
- Mąka pszenna 1 łyżka
- Kurkuma 1/2 łyżeczki
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia

Etapy przygotowania
Ziemniaki ugotować i przestudzić.
Cebulkę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i wraz z cebulką podsmażyć do miękkości.
Ser oraz ziemniaki przecisnąć przez praskę do miski.
Wbić jajko, dodać wystudzoną cebulkę, 3 łyżki bułki tartej, 1 łyżkę mąki, kurkumę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Formować placuszki i po obtoczeniu ich w bułce tartej smażyć z obu stron na rumiano.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 307

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 712

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 733
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 31
Ostatnio komentowane przepisy

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 307

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 712

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 733
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 31



Składniki
- Ser biały 40 dag
- Ziemniaki 6 szt
- Jajko 1 szt
- Cebula 1 szt
- Czosnek 1 ząbek
- Bułka tarta 8 łyżek
- Mąka pszenna 1 łyżka
- Kurkuma 1/2 łyżeczki
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
Ziemniaki ugotować i przestudzić.
Cebulkę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i wraz z cebulką podsmażyć do miękkości.
Ser oraz ziemniaki przecisnąć przez praskę do miski.
Wbić jajko, dodać wystudzoną cebulkę, 3 łyżki bułki tartej, 1 łyżkę mąki, kurkumę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Formować placuszki i po obtoczeniu ich w bułce tartej smażyć z obu stron na rumiano.