Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykła przystawka, która jest łatwa do przyrządzenia, to doskonały początek świątecznego menu lub innego przyjęcia np. sylwestrowego. W tej oryginalnej przystawce główną rolę odgrywa gotowana szynka, a koniak i czerwone porto zapewniają wyjątkowy aromat. Apetyczny mus z szynki będzie niewątpliwie hitem każdej imprezy.
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 31
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 551
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5479
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 31
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 551
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5479
Składniki
W rondelku rozpuscic maslo, wymieszac z maka trzepaczka i lekko dusic na malym ogniu ciagle mieszajac. Wlac bulion drobiowy i energicznie wymieszac, następnie dodać 50 ml smietany. Podgrzac sos i gotowac ok. 5 minut, az bedzie kremowy. Zdjac z ognia i calkowicie ostudzic. Ostroznie usunac tluszcz i sciegna z szynki, pokroic plastry w drobna kostke i wstawic do lodówki.
Namoczyc zelatyne w zimnej wodzie. Bardzo drobno zmiksowac kostki szynki w mikserze lub robocie kuchennym i wymieszac z ostudzonym sosem, az mieszanina bedzie gladka. Zelatyne wycisnac, rozpuscic w ½ lyzki goracej wody lub smietany i wymieszac z musem szynkowym. Dodać koniak i porto i doprawic sola morska, pieprzem i galka muszkatolowa. Pozostala smietane ubic na sztywno i ostroznie dodac do musu.
Wlac mus do foremek lub filizanek i wstawic do lodówki na noc. Przed podaniem galaretke z pigwy pokroic w drobna kostke i ozdobic nia mus z szynki.
Mus podawac z chrupiacymi kromkami bagietki.