Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykła przystawka, która jest łatwa do przyrządzenia, to doskonały początek świątecznego menu lub innego przyjęcia np. sylwestrowego. W tej oryginalnej przystawce główną rolę odgrywa gotowana szynka, a koniak i czerwone porto zapewniają wyjątkowy aromat. Apetyczny mus z szynki będzie niewątpliwie hitem każdej imprezy.
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2246
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 446
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 791
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 411
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2246
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 446
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 791
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 411
Składniki
W rondelku rozpuscic maslo, wymieszac z maka trzepaczka i lekko dusic na malym ogniu ciagle mieszajac. Wlac bulion drobiowy i energicznie wymieszac, następnie dodać 50 ml smietany. Podgrzac sos i gotowac ok. 5 minut, az bedzie kremowy. Zdjac z ognia i calkowicie ostudzic. Ostroznie usunac tluszcz i sciegna z szynki, pokroic plastry w drobna kostke i wstawic do lodówki.
Namoczyc zelatyne w zimnej wodzie. Bardzo drobno zmiksowac kostki szynki w mikserze lub robocie kuchennym i wymieszac z ostudzonym sosem, az mieszanina bedzie gladka. Zelatyne wycisnac, rozpuscic w ½ lyzki goracej wody lub smietany i wymieszac z musem szynkowym. Dodać koniak i porto i doprawic sola morska, pieprzem i galka muszkatolowa. Pozostala smietane ubic na sztywno i ostroznie dodac do musu.
Wlac mus do foremek lub filizanek i wstawic do lodówki na noc. Przed podaniem galaretke z pigwy pokroic w drobna kostke i ozdobic nia mus z szynki.
Mus podawac z chrupiacymi kromkami bagietki.