Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny dorsz w łagodnym sosie pomidorowym z papryką i cebulą.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 161
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 161
Składniki
Kawałki dorsza przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące z każdej strony i smażymy na gorącym oleju na słomkowy kolor.
W pozostałej mące obtaczamy osoloną, pokrojoną w piórka białą cebulę.
Czerwoną cebulę i paprykę również kroimy w paski i posypujemy solą.
Gdy ryba się usmaży, wykładamy ją na talerz a na patelnię wkładamy czerwoną cebulę z papryką i smażymy do miękkości papryki i zeszklenia się cebuli czerwonej.
Później dodajemy obtaczaną w mące białą cebulę i wszystko smażymy do momentu zmiękczenia cebul i papryki.
W między czasie zagotowujemy pół litra wody z domową kostką rosołową, pokrojonymi w kostkę pomidorami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Do gotującego się wywaru dodajemy usmażone składniki z patelni, wszystko mieszamy,doprawiamy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia się sosu.
Przygotowujemy naczynie w którym zrobimy rybę w sosie. Na dno naczynia wlewamy warstwę sosu, układamy usmażone kawałki ryby.
Zalewamy sosem. Pojemnik z ostudzoną rybą w sosie wstawiamy na godzinę do lodówki, żeby wszystko przeszło przyprawami.
Smacznego :)