Do góry

Przekąski Przepis na:

Polędwica z dorsza w sosie z papryką i pomidorami.

Polędwica z dorsza w sosie z papryką i pomidorami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1651 Ocena: 24459

Dodano:

Odsłon: 1008

Bardzo smaczny dorsz w łagodnym sosie pomidorowym z papryką i cebulą.

Składniki

  • Polędwica z dorsza 50 dag
  • papryka czerwona słodka 1 szt.
  • cebula czerwona połowa
  • cebula biała 1 szt.
  • pomidory lima bez skóry 3 szt.
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 5 szt.
  • mąka do panierki
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Polędwica z dorsza w sosie z papryką i pomidorami.

Przygotowanie

  1. Kawałki dorsza przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące z każdej strony i smażymy na gorącym oleju na słomkowy kolor.

  2. W pozostałej mące obtaczamy osoloną, pokrojoną w piórka białą cebulę.

  3. Czerwoną cebulę i paprykę również kroimy w paski i posypujemy solą.

  4. Gdy ryba się usmaży, wykładamy ją na talerz a na patelnię wkładamy czerwoną cebulę z papryką i smażymy do miękkości papryki i zeszklenia się cebuli czerwonej.

  5. Później dodajemy obtaczaną w mące białą cebulę i wszystko smażymy do momentu zmiękczenia cebul i papryki.

  6. W między czasie zagotowujemy pół litra wody z domową kostką rosołową, pokrojonymi w kostkę pomidorami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

  7. Do gotującego się wywaru dodajemy usmażone składniki z patelni, wszystko mieszamy,doprawiamy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia się sosu.

  8. Przygotowujemy naczynie w którym zrobimy rybę w sosie. Na dno naczynia wlewamy warstwę sosu, układamy usmażone kawałki ryby.

  9. Zalewamy sosem. Pojemnik z ostudzoną rybą w sosie wstawiamy na godzinę do lodówki, żeby wszystko przeszło przyprawami.

  10. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń