Do góry

Przekąski Przepis na:

Polędwiczka wędzona

Polędwiczka wędzona

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 618

Dodano:

Odsłon: 19985

Wspaniała krucha i delikatna. Idealna dla dzieci.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Polędwiczka jest bardzo kruchym i wspaniale smakującą wędliną. Przygotowana według wiejskich receptur oraz wędzona daje niesamowitą rozkosz podniebieniu.
    Surową oczyszczoną polędwiczkę umieszczamy w solance na 24 h. Solankę wykonujemy według własnego smaku. Ja do wody dodaję tyle soli aby po jej rozpuszczeniu surowe jajko wypłynęło na powierzchnię. Jeśli ktoś lubi mniej wyrazisty smak to wtedy należy dolać trochę wody. Dodajemy także ok. 20 ziaren ziela angielskiego i tyle samo liści laurowych.
    Po 24 h wyjmujemy z zalewy płuczemy pod bieżącą wodą i nabijamy na hak aby powiesić w wędzarni. Możemy wreszcie przystąpić do wędzenia. Drewnem którego używam jest dąb lub olcha oraz na koniec wędzenia jałowiec nadający mięsu piękny kolor i smak. Wędzarnię należy nagrzać i powiesić polędwiczkę na haku. Wędzimy ok 4 godzin na ostatnim kiju w wędzarni. Jeśli chodzi o jałowiec to ja dodaję go na godzinę przed końcem wędzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń