Do góry

Przekąski Przepis na:

Polędwiczki z mozzarellą po toskańsku

Polędwiczki z mozzarellą po toskańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 873 Ocena: 16744

Dodano:

Odsłon: 2817

Propozycja na szybką kolację

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa
  • pomidor
  • 10 dag sera mozzarella
  • 1/2 cytryny
  • bazylia świeża
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • czarne oliwki bez pestek
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz czarny
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę umyłem, oczyściłem, natarłem czosnkiem roztartym z solą i ziołami prowansalskimi. Odstawiłem na ok. 30 minut. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy, włożyłem polędwiczkę , zrumieniłem ze wszystkich stron. Pokroiłem w poprzek na ok. 3-4 cm kawałki i ułożyłem pionowo w posmarowanej oliwą żaroodpornej formie. Posypałem pieprzem, skórką otartą z cytryny i skropiłem wyciśniętym z niej sokiem.
    Na wierzchu każdego kawałka mięsa ułożyłem plasterek pomidora, listek bazylii i ser. Zapiekałem ok.15 minut w temperaturze 200 stopni C.
    Udekorowałem oliwkami i listkami świeżej bazylii

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 27 grudnia 2014 Polędwiczki uwielbiam, a jeszcze z mozzarellą pychota. :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń