Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i proste placuszki na kefirze z dodatkiem sody. Najlepsze ciepłe posmarowane masełkiem. Często zastępują u nas chleb.
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 198
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 322
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 198
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 322
Składniki
Mąkę przesiewamy razem z solą, robimy wgłębienie do którego dajemy maślankę i sodę, razem mieszamy. Wbijamy jajko, mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto. Konsystencja jak na pierogi. Dobrze wyrabiamy. Wałkujemy na grubość 1,5 - 2 cm. Wycinamy kwadraty, kółka lub inne kształty. Proziaki smażymy z obu stron na suchej patelni lub lekko smarujemy ją olejem. Możemy je również upiec, jednak z patelni są najsmaczniejsze. Smacznego :)