Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i proste placuszki na kefirze z dodatkiem sody. Najlepsze ciepłe posmarowane masełkiem. Często zastępują u nas chleb.
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1606
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 710
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 695
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 288
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1606
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 710
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 695
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 288
Składniki
Mąkę przesiewamy razem z solą, robimy wgłębienie do którego dajemy maślankę i sodę, razem mieszamy. Wbijamy jajko, mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto. Konsystencja jak na pierogi. Dobrze wyrabiamy. Wałkujemy na grubość 1,5 - 2 cm. Wycinamy kwadraty, kółka lub inne kształty. Proziaki smażymy z obu stron na suchej patelni lub lekko smarujemy ją olejem. Możemy je również upiec, jednak z patelni są najsmaczniejsze. Smacznego :)