Do góry

Przekąski Przepis na:

Proziaki

Proziaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 179 Ocena: 835

Dodano:

Odsłon: 7025

Przepis Ewy Wachowicz z 395 odcinka programu Ewa gotuje.

Składniki

  • ½ kg mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 1 szklanka maślanki lub kwaśnego mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli (można dać więcej)
  • ½ łyżeczki cukru
  • ew. 1 jajko
  • do podania: masło tymiankowe
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Proziaki

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek, wsypać sodę, sól i cukier. Można wybić jajko, lecz nie jest to konieczne. Wlać maślankę lub zsiadłe mleko. Wymieszać i wyrobić. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

  2. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość około 1 cm. Używając szklanki lub pierścienia wykroić krążki lub nożem wyciąć trójkąty. Resztki ciasta skleić i ponownie rozwałkować, po czym zrobić kolejne placuszki.

  3. Upiec na suchej patelni o grubym dnie, obracając kilka razy. Proziaki będą gotowe po 10 minutach. Można je też zrobić w piekarniku (15 minut w temp. 190 st. C).

  4. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z masłem ziołowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń