Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis Ewy Wachowicz z 395 odcinka programu Ewa gotuje.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10692
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9132
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10692
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9132
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek, wsypać sodę, sól i cukier. Można wybić jajko, lecz nie jest to konieczne. Wlać maślankę lub zsiadłe mleko. Wymieszać i wyrobić. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość około 1 cm. Używając szklanki lub pierścienia wykroić krążki lub nożem wyciąć trójkąty. Resztki ciasta skleić i ponownie rozwałkować, po czym zrobić kolejne placuszki.
Upiec na suchej patelni o grubym dnie, obracając kilka razy. Proziaki będą gotowe po 10 minutach. Można je też zrobić w piekarniku (15 minut w temp. 190 st. C).
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z masłem ziołowym.