Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis Ewy Wachowicz z 395 odcinka programu Ewa gotuje.
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 713
Przepis dnia
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 517
Proponuję soczystą pierś z kurczaka w cudownym i zdrowym sosie.
Odsłon: 2249
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 713
Przepis dnia
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 517
Proponuję soczystą pierś z kurczaka w cudownym i zdrowym sosie.
Odsłon: 2249
Składniki
Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek, wsypać sodę, sól i cukier. Można wybić jajko, lecz nie jest to konieczne. Wlać maślankę lub zsiadłe mleko. Wymieszać i wyrobić. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość około 1 cm. Używając szklanki lub pierścienia wykroić krążki lub nożem wyciąć trójkąty. Resztki ciasta skleić i ponownie rozwałkować, po czym zrobić kolejne placuszki.
Upiec na suchej patelni o grubym dnie, obracając kilka razy. Proziaki będą gotowe po 10 minutach. Można je też zrobić w piekarniku (15 minut w temp. 190 st. C).
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z masłem ziołowym.