Jest to tradycyjny przepis- polecam!
Proziaki z serem
Składniki
- 1 kg mąki,
- 20-30 dag białego sera,
- 1 całe jajo,
- 2 żółtka,
- 2 szklanki kwaśnego mleka, (kefiru)
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 płaska łyżeczka sody
Składniki
- 1 kg mąki,
- 20-30 dag białego sera,
- 1 całe jajo,
- 2 żółtka,
- 2 szklanki kwaśnego mleka, (kefiru)
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 płaska łyżeczka sody

Etapy przygotowania
Mąkę przesiać z sodą, dodać pozostałe składniki i zarobić kwaśnym mlekiem ciasto.
Uformować wałek, pokroić go w plastry, rozwałkować owalne placki o grubości 1 centymetra.
Smażyć z obu stron na skraju blachy kuchennej tak, by ich nie przypalić.Można smażyć je na patelni z niewielką ilością tłuszczu.
Wspaniale smakują posmarowane świeżym masłem i popijane mlekiem lub zbożową kawą z mlekiem.
Życzę SMACZNEGO!!!
Przepis w Waszym wykonaniu (18)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 206

Inspirację na ten przepyszny filet z kaczki, zaczerpnąłem ze strony House of...
Odsłon: 89

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 844
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3730
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 206

Inspirację na ten przepyszny filet z kaczki, zaczerpnąłem ze strony House of...
Odsłon: 89

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 844
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3730



Składniki
- 1 kg mąki,
- 20-30 dag białego sera,
- 1 całe jajo,
- 2 żółtka,
- 2 szklanki kwaśnego mleka, (kefiru)
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 płaska łyżeczka sody
Mąkę przesiać z sodą, dodać pozostałe składniki i zarobić kwaśnym mlekiem ciasto.
Uformować wałek, pokroić go w plastry, rozwałkować owalne placki o grubości 1 centymetra.
Smażyć z obu stron na skraju blachy kuchennej tak, by ich nie przypalić.Można smażyć je na patelni z niewielką ilością tłuszczu.
Wspaniale smakują posmarowane świeżym masłem i popijane mlekiem lub zbożową kawą z mlekiem.
Życzę SMACZNEGO!!!
Fajne danie:)