Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 2252
Dodano: 30.10.2009
Odsłon: 53967
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Mąkę przesiać z sodą, dodać pozostałe składniki i zarobić kwaśnym mlekiem ciasto.
Uformować wałek, pokroić go w plastry, rozwałkować owalne placki o grubości 1 centymetra.
Smażyć z obu stron na skraju blachy kuchennej tak, by ich nie przypalić.Można smażyć je na patelni z niewielką ilością tłuszczu.
Wspaniale smakują posmarowane świeżym masłem i popijane mlekiem lub zbożową kawą z mlekiem.
Życzę SMACZNEGO!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (18)

antena28 19 maja 2014Zgłoś do usunięcia
Tak wystarczy ale można dodać trochę więcej wg. upodobania.4 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 03 maja 2014Zgłoś do usunięcia
chcę sobie zrobić te proziaki,ale mam pytanie czy na 1 kg mąki wystarczy 1 płaska łyżeczka sody,czy ciasto urośnie?0 Kto głosował? | Odpowiedz

kstr54 03 maja 2014Zgłoś do usunięcia
Smak mojego dziecinstwa!!!!, uwilbiam ,moja mama i babcia tez robily b.sera,i nazywaly sie PROZIAKI!!, a nie broziaki,tez pochodze z podkarpacia! ,absolutnie zrobie, a czy mozna upiec w piekarniku???, u mnie pieklo sie na kaflowej kuchni Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

beataw34 16 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Do mikus,jestes bardzo nie smaczny z tym tekstem ,do iza33,grzecznie pyta! pyszny przepis!4 Kto głosował? | Odpowiedz

barbarina 14 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Robiłam dzisiaj te proziaki są pyszne sera nawet nie czuć smakują jak tradycyjne. Piekłam je na grubej teflonowej patelni na najmniejszym ogniu. Ja nie dawalam cukru tylko wiecej soli. Super łatwy przepis0 Kto głosował? | Odpowiedz

mikus 14 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Do iza33 , biały ser na łbie se rozsmarować ! ! !0 Kto głosował? | Odpowiedz

Gutka 03 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
no to dziwne ja z podkarpacia ,babcia i prababcia też....a konkretnie mówiono "brozioki",ale to pewnie tak jak i z piekarnikiem w piecu kaflowym...brandura,bradrura.......0 Kto głosował? | Odpowiedz

Gutka 03 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
oj to dziwne ja z podkarpacia ,babcia ,prababcia też.....0 Kto głosował? | Odpowiedz

iza33 02 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Dziękuje i zrobię w tym tygodniu,mam nadzieje że mi wyjdą.Bo niestety,ale jestem kiepska w gotowaniu i pieczeniu :( Serdecznie pozdrawiam3 Kto głosował? | Odpowiedz

antena28 02 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Ser dodajemy do pozostałych składników.Proziaki z serem jest jednym z tradycyjnych przepisów z Beskidu Dukielskiego czyli Dukli i okolic. Proziaki tradycyjne bez dodatku sera pochodzą z Podkarpacia a przepis na nie dodałam już wcześniej jeszcze jak miałam konto antena27.
A nazywają się PROZIAKI ponieważ dawniej na sodę mówiono PROZA a nie broza jak podaje Gutka ( przynajmniej w moim regionie)Pozdrawiam.
10 Kto głosował? | Odpowiedz