Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W nocy z 29 na 30 listopada obchodzimy Andrzejki. Podczas imprezy, na której odbywają się wróżby i różnego rodzaju zabawy, nie może zabraknąć również smacznych przekąsek. Dobrym pomysłem jest przygotowanie poczęstunku, który w łatwy sposób można chwycić w ręce lub nałożyć na talerz.
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 2665
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 114
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5248
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 743
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 2665
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 114
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5248
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 743
Składniki
Przygotuj zaczyn. Do miski wkrusz drożdże. Dodaj cukier, 2 łyżki mąki i 5 łyżek ciepłej wody. Składniki wymieszaj. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw na około 10-15 minut w ciepłe miejsce.
Pozostałą część mąki przesyp do miski, zrób wgłębienie. Dodaj sól, wlej pozostałą część ciepłej wody i wyrośnięty zaczyn. Zacznij zagniatać ciasto. W trakcie zagniatania dodaj oliwę. Ciasto wyrabiaj przez około 20 minut dłońmi lub 10-15 minut mikserem z zamontowanym hakiem.
Wyrobione ciasto pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Przygotuj składniki do pizzerinek. Pomidory umyj i pokrój na plasterki lub półplasterki. Oliwki odsącz z zalewy i pokrój na plasterki. Cebulę obierz z brązowych łupin i pokrój w piórka. Ser mozzarella zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Passatę pomidorową połącz z oregano.
Jajko wbij do miseczki i rozkłóć je widelcem.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Podziel na 20 równych części. Z małych kawałków ciasta uformuj okrągłe placuszki. Na środku każdego z nich zrób wgłębienie (do tego celu możesz użyć spodu szklanki).
Drożdżowe spody do pizzerinek przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Każdą z nich posmaruj sosem pomidorowym. Porozkładaj równomiernie składniki: salami, oliwki, cebulę i ser. Brzegi pizzerinek posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Gotowe pizzerinki odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie nastaw piekarnik na 200 stopni.
Pizzerinki piecz przez około 15 minut (do zrumienienia). Podawaj na imprezie andrzejkowej z zestawem ulubionych sosów.