Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jaka powinna być idealna przekąska na Wielkanoc? Nie może oczywiście zabraknąć podstawowego składnika, czyli jajek. Ciekawie wyglądające kurczaczki zachwycą wszystkich Twoich gości, a w szczególności dzieci. Z pewnością pierwsze znikną ze stołu podczas wielkanocnego śniadania.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu w wersji świą...
Odsłon: 13471
Przygotowujesz śledzie na święta? Można zrobić to na setki sposobów. Jeśli ch...
Odsłon: 3908
Szybkie w przygotowaniu muffinki nadziane czekoladą. Idealne dla dzieci. Pole...
Odsłon: 1630
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 176
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu w wersji świą...
Odsłon: 13471
Przygotowujesz śledzie na święta? Można zrobić to na setki sposobów. Jeśli ch...
Odsłon: 3908
Szybkie w przygotowaniu muffinki nadziane czekoladą. Idealne dla dzieci. Pole...
Odsłon: 1630
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 176
Składniki
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Odetnij podstawy, by stały stabilnie na stole. Na szczycie wykrój literę V, która będzie stanowiła miejsce włożenia grzebieni kurczaczków. Z boku wytnij niewielki prostokąt – miejsce na dziubek. Odkrojone części jajek wrzuć do miski.
Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Ugotuj je al dente. Możesz też użyć marchewki z rosołu – wyjmij ją odpowiednio wcześniej z zupy, by się nie rozgotowała. Wytnij z marchewek grzebyczki i dziubki.
Wycięte grzebyczki i dziubki włóż na swoje otwory w jajkach. Użyj goździków, by stworzyć oczy. Gotowe kurczaczki odstaw na bok. Odłożone wcześniej części jajek rozgnieć widelcem. Dodaj twaróg i majonez. Całość chwilę jeszcze rozgniataj, stale mieszając.
Do masy dodaj ser żółty starty na tarce. Dodaj musztardę, sól i pieprz. Ponownie wymieszaj całość. Przygotowaną masę włóż do tartaletek. Na nią połóż przygotowane wcześniej kurczaczki, lekko dociskając, by były stabilne. Przekąskę na Wielkanoc podawaj po schłodzeniu w lodówce i udekorowaniu listkami natki pietruszki.