Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jaka powinna być idealna przekąska na Wielkanoc? Nie może oczywiście zabraknąć podstawowego składnika, czyli jajek. Ciekawie wyglądające kurczaczki zachwycą wszystkich Twoich gości, a w szczególności dzieci. Z pewnością pierwsze znikną ze stołu podczas wielkanocnego śniadania.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7571
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 204
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2397
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 527
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7571
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 204
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2397
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 527
Składniki
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Odetnij podstawy, by stały stabilnie na stole. Na szczycie wykrój literę V, która będzie stanowiła miejsce włożenia grzebieni kurczaczków. Z boku wytnij niewielki prostokąt – miejsce na dziubek. Odkrojone części jajek wrzuć do miski.
Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Ugotuj je al dente. Możesz też użyć marchewki z rosołu – wyjmij ją odpowiednio wcześniej z zupy, by się nie rozgotowała. Wytnij z marchewek grzebyczki i dziubki.
Wycięte grzebyczki i dziubki włóż na swoje otwory w jajkach. Użyj goździków, by stworzyć oczy. Gotowe kurczaczki odstaw na bok. Odłożone wcześniej części jajek rozgnieć widelcem. Dodaj twaróg i majonez. Całość chwilę jeszcze rozgniataj, stale mieszając.
Do masy dodaj ser żółty starty na tarce. Dodaj musztardę, sól i pieprz. Ponownie wymieszaj całość. Przygotowaną masę włóż do tartaletek. Na nią połóż przygotowane wcześniej kurczaczki, lekko dociskając, by były stabilne. Przekąskę na Wielkanoc podawaj po schłodzeniu w lodówce i udekorowaniu listkami natki pietruszki.