Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jaka powinna być idealna przekąska na Wielkanoc? Nie może oczywiście zabraknąć podstawowego składnika, czyli jajek. Ciekawie wyglądające kurczaczki zachwycą wszystkich Twoich gości, a w szczególności dzieci. Z pewnością pierwsze znikną ze stołu podczas wielkanocnego śniadania.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 32580
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9696
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2179
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4177
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 911
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 32580
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9696
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2179
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4177
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 911
Składniki
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Odetnij podstawy, by stały stabilnie na stole. Na szczycie wykrój literę V, która będzie stanowiła miejsce włożenia grzebieni kurczaczków. Z boku wytnij niewielki prostokąt – miejsce na dziubek. Odkrojone części jajek wrzuć do miski.
Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Ugotuj je al dente. Możesz też użyć marchewki z rosołu – wyjmij ją odpowiednio wcześniej z zupy, by się nie rozgotowała. Wytnij z marchewek grzebyczki i dziubki.
Wycięte grzebyczki i dziubki włóż na swoje otwory w jajkach. Użyj goździków, by stworzyć oczy. Gotowe kurczaczki odstaw na bok. Odłożone wcześniej części jajek rozgnieć widelcem. Dodaj twaróg i majonez. Całość chwilę jeszcze rozgniataj, stale mieszając.
Do masy dodaj ser żółty starty na tarce. Dodaj musztardę, sól i pieprz. Ponownie wymieszaj całość. Przygotowaną masę włóż do tartaletek. Na nią połóż przygotowane wcześniej kurczaczki, lekko dociskając, by były stabilne. Przekąskę na Wielkanoc podawaj po schłodzeniu w lodówce i udekorowaniu listkami natki pietruszki.