Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szykujesz imprezę sylwestrową? Masz już pomysł na menu? Jeśli planujesz zabawę taneczną, postaw na tzw. finger foods. Jako przekąska sylwestrowa znakomicie sprawdzą się rolmopsy, np. w słodko-kwaśnej zalewie.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5578
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8847
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7790
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5345
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5578
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8847
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7790
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5345
Składniki
Wypłucz filety śledziowe z nadmiaru soli, mocząc je w zimniej wodzie z 2 łyżkami octu (około 30-60 minut). Wymoczone śledzie osusz ręcznikiem papierowym.
W czasie, gdy śledzie będą się moczyły w wodzie, przygotuj zalewę.
Zalej rodzynki gorącą wodą i mocz przez około 20 minut. Odcedź.
Rozpuść miód w letniej wodzie.
Obierz cebule i pokrój niezbyt drobno, np. w półplasterki. Podsmaż cebulę na 2 łyżkach oleju wraz z listkami laurowymi i zielem angielskim.
Gdy się zeszkli, wlej na patelnię passatę pomidorową. Gotuj przez kilka minut. Dolej wodę z rozpuszczonym miodem. Dodaj resztę octu, resztę oleju i połowę rodzynek. Dopraw zalewę pieprzem.
Nałóż na płaty śledziowe trochę rodzynek, zwiń filety w roladki (zawijając rodzynki w środku) i zepnij wykałaczkami. Ułóż w głębokim półmisku. Zalej zalewą. Wstaw pod przykryciem do lodówki na co najmniej dobę (śledzie smakują najlepiej po 3-4 dniach).