Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szykujesz imprezę sylwestrową? Masz już pomysł na menu? Jeśli planujesz zabawę taneczną, postaw na tzw. finger foods. Jako przekąska sylwestrowa znakomicie sprawdzą się rolmopsy, np. w słodko-kwaśnej zalewie.
Polecam.
Odsłon: 325
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 253
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2486
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 58
Polecam.
Odsłon: 325
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 253
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2486
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 58
Składniki
Wypłucz filety śledziowe z nadmiaru soli, mocząc je w zimniej wodzie z 2 łyżkami octu (około 30-60 minut). Wymoczone śledzie osusz ręcznikiem papierowym.
W czasie, gdy śledzie będą się moczyły w wodzie, przygotuj zalewę.
Zalej rodzynki gorącą wodą i mocz przez około 20 minut. Odcedź.
Rozpuść miód w letniej wodzie.
Obierz cebule i pokrój niezbyt drobno, np. w półplasterki. Podsmaż cebulę na 2 łyżkach oleju wraz z listkami laurowymi i zielem angielskim.
Gdy się zeszkli, wlej na patelnię passatę pomidorową. Gotuj przez kilka minut. Dolej wodę z rozpuszczonym miodem. Dodaj resztę octu, resztę oleju i połowę rodzynek. Dopraw zalewę pieprzem.
Nałóż na płaty śledziowe trochę rodzynek, zwiń filety w roladki (zawijając rodzynki w środku) i zepnij wykałaczkami. Ułóż w głębokim półmisku. Zalej zalewą. Wstaw pod przykryciem do lodówki na co najmniej dobę (śledzie smakują najlepiej po 3-4 dniach).