Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przekąska z ciasta filo sprawdzi się zarówno na większej imprezie rodzinnej, jak i na niewielkim grillu z przyjaciółmi. Danie jest szybkie do przygotowania i bardzo efektowne. Swoim smakiem nawiązuje do włoskich i lubianych przez wszystkich klimatów. Dużą zaletą tego dania jest prostota: wystarczą pomidory, mozzarella i dobrej jakości oliwa czy przyprawy. Użycie gotowego ciasta filo znacznie ułatwia przygotowanie przekąsek.
Przygotuj pesto. Pomidory dobrze odsącz z zalewy przez gazę. Umieść w osobnej misce. Dodaj starty na tarce ser, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawy. Wszystko razem wymieszaj. Na koniec dodaj oliwę z oliwek.
Arkusze ciasta filo rozwiń, a każdy z nich posmaruj niewielką ilością oliwy z oliwek. Na pasku o szerokości ok. 3 cm rozsmaruj odpowiednią część pesto pomidorowego. Ciasto filo zwiń w rulonik, odrobinę je skręcając wokół własnej osi. Rulon zwiń następnie w ślimaczka.
Wierzch ślimaczka posmaruj odrobiną pesto i oprósz czerwoną papryką. Na szczycie ułóż także kilka fragmentów pokrojonych wcześniej suszonych pomidorów.
Jajka rozbełtaj. Posmaruj nimi wierzch ciasta filo.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Celsjusza. Piecz do zrumienienia, ok. 20 minut. Po wyjęciu, jeszcze na gorącym cieście ułóż trzy kulki z mozzarelli.
Przekąski z ciasta filo podawaj udekorowane listkami i gałązkami natki pietruszki.
Dzisiaj proponuję pyszne sakiewki nadziane warzywno-rybnym farszem.Podajemy w...
Odsłon: 12265
Lekka i smaczna sałatka idealna na różne okazje może zastąpić danie obiadowe,...
Odsłon: 2666
Pyszna sałatka którą bardzo lubi moja córka chodź nie jest wegetarianką bard...
Odsłon: 46
Pyszne, proste w przygotowaniu i bardzo ste żeberka.
Odsłon: 184
Polecam bardzo smaczną sałatkę ze śledzi al -matias z suszonymi pomidorami w...
Odsłon: 44
Lekka i smaczna sałatka idealna na różne okazje może zastąpić danie obiadowe,...
Odsłon: 2666
Pyszna sałatka którą bardzo lubi moja córka chodź nie jest wegetarianką bard...
Odsłon: 46
Pyszne, proste w przygotowaniu i bardzo ste żeberka.
Odsłon: 184
Polecam bardzo smaczną sałatkę ze śledzi al -matias z suszonymi pomidorami w...
Odsłon: 44
Składniki
Przygotuj pesto. Pomidory dobrze odsącz z zalewy przez gazę. Umieść w osobnej misce. Dodaj starty na tarce ser, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawy. Wszystko razem wymieszaj. Na koniec dodaj oliwę z oliwek.
Arkusze ciasta filo rozwiń, a każdy z nich posmaruj niewielką ilością oliwy z oliwek. Na pasku o szerokości ok. 3 cm rozsmaruj odpowiednią część pesto pomidorowego. Ciasto filo zwiń w rulonik, odrobinę je skręcając wokół własnej osi. Rulon zwiń następnie w ślimaczka.
Wierzch ślimaczka posmaruj odrobiną pesto i oprósz czerwoną papryką. Na szczycie ułóż także kilka fragmentów pokrojonych wcześniej suszonych pomidorów. Jajka rozbełtaj. Posmaruj nimi wierzch ciasta filo.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Celsjusza. Piecz do zrumienienia, ok. 20 minut. Po wyjęciu, jeszcze na gorącym cieście ułóż trzy kulki z mozzarelli. Przekąski z ciasta filo podawaj udekorowane listkami i gałązkami natki pietruszki.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Ekspresowe roladki z tortilli z rzodkiewką i szczypiorkiem
Przekąski
Pasta twarogowa z tuńczykiem i warzywami
Przekąski
Domowy smalczyk do chleba. Najlepszy przepis
Przekąski
Oryginalny langosz
Ekspresowe roladki z tortilli z rzodkiewką i szczypiorkiem
Ekspresowe roladki z tortilli idealne na śniadanie, kolację lub na imprezę. W...
Odsłon: 126
Pasta twarogowa z tuńczykiem i warzywami
Doskonała propozycja dla tych którzy lubią tuńczyka i twaróg. Do tego pyszne,...
Odsłon: 593