Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam dla wegetariam. Dla tych co jedzą mięso można marchewki zastąpić parówkami.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1993
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1675
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1993
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1675
Składniki
Marchewki obrać i całe ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. Przykroić tak, żeby były jednej długości i nie większe niż długość polowy ciasta. Ciasto francuskie rozłożyć i lekko przewałkować. Jajko roztrzepać ze śmietaną i szczyptą soli. Ciasto umieścić na blaszce, na papierze do pieczenia. Posmarować ciasto do połowy ( od krótszego boku ) roztrzepanym jajkiem. Ułożyć marchewki na posmarowanej części ciasta i też posmarować je jajkiem. Posypać świeżo mielonym pieprzem. Marchewki przykryć dugą częścią ciasta, która nie była smarowana. Lekko docisnąć do marchewek. Ciasto z wierzchu posmarować jajkiem i posypać gruboziarnistą solą i czarnuszką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 20 - 25 min. Po wyjęcie z piekarnika pokroić na porcje w poprzek marchewek. Smacznego.