Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przekąska z cukinii pięknie prezentuje się na stole i tak samo dobrze smakuje. Najlepiej podawać ją od razu po zrobieniu.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 39
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 26
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 119
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 125
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 39
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 26
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 119
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 125
Składniki
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce. Posól i odstaw. Po kilku minutach odciśnij nadmiar wody. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce dość drobno.
W dużej misce połącz startą cukinię, ugotowaną kaszę jaglaną, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek i startą marchewkę. Dodaj jajko, koperek, natkę pietruszki, 3 łyżki bułki tartej, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Uformuj małe pulpety z masy, a potem obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Smaż pulpety z każdej strony, aż będą złociste i dobrze wysmażone, co powinno zająć około 3-4 minut z każdej strony.
Po usmażeniu odsącz pulpety na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Teraz przygotuj drugą cukinię. Umyj ją i podziel na dość grube plasterki. Posól je i skrop sokiem z cytryny. Usmaż na patelni z jednej i z drugiej strony przez kilka minut, aby zmiękły. Odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Na połowie plastrów cukinii rozsmaruj serek śmietankowy ziołowy, ułóż po jednym pulpecie i przykryj drugą częścią plastrów cukinii. Wbij w środek patyczki do szaszłyków, jeśli chcesz, aby całość się trzymała. Podawaj na ciepło.