Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przekąska z cukinii pięknie prezentuje się na stole i tak samo dobrze smakuje. Najlepiej podawać ją od razu po zrobieniu.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10149
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2766
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1881
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 727
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3993
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10149
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2766
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1881
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 727
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3993
Składniki
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce. Posól i odstaw. Po kilku minutach odciśnij nadmiar wody. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce dość drobno.
W dużej misce połącz startą cukinię, ugotowaną kaszę jaglaną, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek i startą marchewkę. Dodaj jajko, koperek, natkę pietruszki, 3 łyżki bułki tartej, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Uformuj małe pulpety z masy, a potem obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Smaż pulpety z każdej strony, aż będą złociste i dobrze wysmażone, co powinno zająć około 3-4 minut z każdej strony.
Po usmażeniu odsącz pulpety na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Teraz przygotuj drugą cukinię. Umyj ją i podziel na dość grube plasterki. Posól je i skrop sokiem z cytryny. Usmaż na patelni z jednej i z drugiej strony przez kilka minut, aby zmiękły. Odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Na połowie plastrów cukinii rozsmaruj serek śmietankowy ziołowy, ułóż po jednym pulpecie i przykryj drugą częścią plastrów cukinii. Wbij w środek patyczki do szaszłyków, jeśli chcesz, aby całość się trzymała. Podawaj na ciepło.