Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przekąska z cukinii pięknie prezentuje się na stole i tak samo dobrze smakuje. Najlepiej podawać ją od razu po zrobieniu.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10552
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336857
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4584
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424446
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10552
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336857
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4584
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424446
Składniki
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce. Posól i odstaw. Po kilku minutach odciśnij nadmiar wody. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce dość drobno.
W dużej misce połącz startą cukinię, ugotowaną kaszę jaglaną, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek i startą marchewkę. Dodaj jajko, koperek, natkę pietruszki, 3 łyżki bułki tartej, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Uformuj małe pulpety z masy, a potem obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Smaż pulpety z każdej strony, aż będą złociste i dobrze wysmażone, co powinno zająć około 3-4 minut z każdej strony.
Po usmażeniu odsącz pulpety na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Teraz przygotuj drugą cukinię. Umyj ją i podziel na dość grube plasterki. Posól je i skrop sokiem z cytryny. Usmaż na patelni z jednej i z drugiej strony przez kilka minut, aby zmiękły. Odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Na połowie plastrów cukinii rozsmaruj serek śmietankowy ziołowy, ułóż po jednym pulpecie i przykryj drugą częścią plastrów cukinii. Wbij w środek patyczki do szaszłyków, jeśli chcesz, aby całość się trzymała. Podawaj na ciepło.