Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przekąska z cukinii pięknie prezentuje się na stole i tak samo dobrze smakuje. Najlepiej podawać ją od razu po zrobieniu.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 50
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 12
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 5057
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 115
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 50
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 12
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 5057
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 115
Składniki
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce. Posól i odstaw. Po kilku minutach odciśnij nadmiar wody. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce dość drobno.
W dużej misce połącz startą cukinię, ugotowaną kaszę jaglaną, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek i startą marchewkę. Dodaj jajko, koperek, natkę pietruszki, 3 łyżki bułki tartej, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Uformuj małe pulpety z masy, a potem obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Smaż pulpety z każdej strony, aż będą złociste i dobrze wysmażone, co powinno zająć około 3-4 minut z każdej strony.
Po usmażeniu odsącz pulpety na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Teraz przygotuj drugą cukinię. Umyj ją i podziel na dość grube plasterki. Posól je i skrop sokiem z cytryny. Usmaż na patelni z jednej i z drugiej strony przez kilka minut, aby zmiękły. Odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Na połowie plastrów cukinii rozsmaruj serek śmietankowy ziołowy, ułóż po jednym pulpecie i przykryj drugą częścią plastrów cukinii. Wbij w środek patyczki do szaszłyków, jeśli chcesz, aby całość się trzymała. Podawaj na ciepło.