Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przekąska z kurczaka to rolada zwierająca pierś z kurczaka oraz dynię i paprykę. To eleganckie, choć proste danie, które z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Do środka przekąski możesz także dodać suszone pomidory, pieczarki, oliwki, szynką parmeńską lub ser feta. Najlepiej, gdyby dodatki były w kontrastujących wobec siebie kolorach. Przystawkę podaj na półmisku lub w fikuśnych miseczkach. Obok możesz zaserwować ulubiony sos.
Polecam.
Odsłon: 310
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 310
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 227
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 134
Polecam.
Odsłon: 310
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 310
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 227
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 134
Składniki
Dynię pokrój i wydrąż miąższ. Możesz także użyć gotowej marynowanej dyni z zalewy. Surową dynię pokrój w drobną kosteczkę i włóż do miski. Paprykę oczyść z błonek, nasion i także drobno posiekaj, po czym oddaj do dyni. Do warzyw dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, miód, musztardę, ocet balsamiczny oraz dopraw pieprzem i słodką papryką (ewentualnie też solą). Wymieszaj całość i odstaw na 20 minut do zamarynowania.
Umyj, osusz mięso i przekrój piersi, aby tworzyły możliwie dużą powierzchnię. Po czym przykryj folią spożywczą i ubij mięso (jak na kotlety) z obydwu stron. Natrzyj solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Na każdym płacie kurczaka układaj odsączone z marynaty warzywa, następnie ciasno, choć delikatnie zwiń kurczaka.
Powstałe rolady ułóż na fragmentach folii aluminiowej. Na wierzch każdej połóż plasterki masła i szczelnie zawiń folię. Ułóż roladki w brytfance lub naczyniu do zapiekania i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 35-40 minut. Po wyjęciu kurczaka, pozwól mięsu delikatnie ostygnąć, po czym odwiń folię i pokrój roladę w plasterki. Przekąska z kurczaka świetnie smakuje na ciepło, jaki na zimno. Dla wygody gości w każdy plasterek przekąski możesz wbić wykałaczkę lub patyczek.